Neodolatelný lávový čokoládový dortík - postup přípravy
Lávový dort neboli čokoládová sopka příjemně překvapí každého zarytého čokoholika, ale potěší i všechny mlsné jazýčky. A to nejen na Valentýna, ale i po celý rok. Je to dokonalé sladké potěšení, dezert, který je nadto vzdušný a nebesky sladký. Tento dort ve stylu čokoládového fondánu si jednoznačně zamiluje každý a bude potěšením při odpolední kávě a čaji!
Ingredience
Čokoládový dort je dokonalé potěšení při svátku svatého Valentýna, ale také při běžných příležitostech. Rozpusťte hořkou čokoládu v misce v horké vodní lázni spolu s máslem. Postupně zahřívejte nádobu se směsí a za stálého ohřevu míchejte pomocí vařečky, aby vznikla hladká hmota. Poté odstraňte z vodní lázně.
Přidejte do směsi moučkový cukr, který zlehka vmíchejte za pomoci metličky. Je nutné míchat opravdu důkladně, aby nevznikly hrudky a směs byla jemná a hladká. Posléze rozklepněte do misky vajíčka a přidejte i předem připravené 2 žloutky. Metličkou dobře směs míchejte, aby se promísily jednotlivé ingredience. Nakapejte vanilkovou esenci dle chuti, postačuje 5–7 kapek. Na závěr přidejte špetku soli a prosátou mouku.
Připravte si čtyři hliníkové formičky na fondán na jedno použití, které lze zakoupit v domácích potřebách. Vytřete je dobře máslem a naplňte je těstem pomocí lžíce do ¾ výšky. Formičky položte na plech, který vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 10 minut.
Po vyjmutí z trouby nechte zchladnout a vyklopte jednotlivé dortíky z formiček na dezertní talířky. Před servírováním lze dozdobit sezónním zahradním ovocem, malinami, borůvkami či ostružinami. Vršek poprašte moučkovým cukrem. Po nakrojení vyteče čokoládový obsah z dortíku ven. Čokoládový dort je možné upéct i z jiné než hořké čokolády, je tak možné použít bílou i mléčnou dle vašich preferencí.