Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Neodolatelný lávový čokoládový dortík

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Neodolatelný lávový čokoládový dortík - postup přípravy

Lávový dort neboli čokoládová sopka příjemně překvapí každého zarytého čokoholika, ale potěší i všechny mlsné jazýčky. A to nejen na Valentýna, ale i po celý rok. Je to dokonalé sladké potěšení, dezert, který je nadto vzdušný a nebesky sladký. Tento dort ve stylu čokoládového fondánu si jednoznačně zamiluje každý a bude potěšením při odpolední kávě a čaji!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Čokoládový dort je dokonalé potěšení při svátku svatého Valentýna, ale také při běžných příležitostech. Rozpusťte hořkou čokoládu v misce v horké vodní lázni spolu s máslem. Postupně zahřívejte nádobu se směsí a za stálého ohřevu míchejte pomocí vařečky, aby vznikla hladká hmota. Poté odstraňte z vodní lázně.

2. KROK

Přidejte do směsi moučkový cukr, který zlehka vmíchejte za pomoci metličky. Je nutné míchat opravdu důkladně, aby nevznikly hrudky a směs byla jemná a hladká. Posléze rozklepněte do misky vajíčka a přidejte i předem připravené 2 žloutky. Metličkou dobře směs míchejte, aby se promísily jednotlivé ingredience. Nakapejte vanilkovou esenci dle chuti, postačuje 5–7 kapek. Na závěr přidejte špetku soli a prosátou mouku.

3. KROK

Připravte si čtyři hliníkové formičky na fondán na jedno použití, které lze zakoupit v domácích potřebách. Vytřete je dobře máslem a naplňte je těstem pomocí lžíce do ¾ výšky. Formičky položte na plech, který vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 10 minut.

4. KROK

Po vyjmutí z trouby nechte zchladnout a vyklopte jednotlivé dortíky z formiček na dezertní talířky. Před servírováním lze dozdobit sezónním zahradním ovocem, malinami, borůvkami či ostružinami. Vršek poprašte moučkovým cukrem. Po nakrojení vyteče čokoládový obsah z dortíku ven. Čokoládový dort je možné upéct i z jiné než hořké čokolády, je tak možné použít bílou i mléčnou dle vašich preferencí.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů