Nepečený dort s jahodami a bílou čokoládou - postup přípravy
Letošní jahodovou sezonu si lze osladit netradičním nepečeným dortem. Kombinace sušenkové směsi, šlehačkové náplně, čerstvých jahod a bílé čokolády je opravdu vynikající.
Na dort
Na náplň
Na polevu
Sušenky rozdrťte např. v mixéru na co nejmenší kousky, dejte je do mísy a přidejte špetku soli. Rozpusťte máslo a ještě vlažné ho vlijte do mísy. Stále míchejte tak, aby se máslo co nejlépe vsáklo do rozdrcené sušenkové směsi. Kulatou dortovou formu na dně vystelte pečícím papírem a směs do ní vyklopte. Rovnoměrně ji rozložte a co nejvíce utlačte, aby se vytvořil pevný podklad.
Do rendlíku vlijte mléko. Přidejte lžíci cukru a dva rozmíchané žloutky, lžičku vanilkové esence a dvě polévkové lžíce škrobu. Směs za stálého míchání na střední plameni zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté přidejte 150 gramů bílé čokolády a směs stále zahřívejte a míchejte, dokud se nerozpustí a dokonale nespojí. Přikryjte fólií a nechte vychladnout.
Několik jahod nakrájejte na plátky a obložte jimi vnitřní stranu dortové formy kolem dokola. Další nakrájejte na kostičky, ale několik kusů jahod si nechte na zdobení. V míse ze 300 mililitrů smetany ke šlehání udělejte tuhou šlehačku, kterou smíchejte s vychladlým krémem.
Polovinu hotové náplně dejte do dortové formy a rovnoměrně rozložte. Poté přidejte na kostičky nakrájené jahody a na ně naneste druhou polovinu směsi. Pak vše vložte na 5 až 6 hodin do lednice, aby se díly spojily a dobře ztuhly.
Do skleněné mísy dejte 150 gramů čokolády a 100 mililitrů smetany ke šlehání. Vložte mísu do mikrovlnné trouby. Každých 30 sekund ji vyndejte a vše promíchejte. Postup opakujte, dokud se čokoláda nerozpustí a vše se nespojí. Polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete. Pak formu vraťte na 30 minut do lednice. Poté můžete vršek výtvoru ozdobit plátky jahod dle vaší fantazie a servírovat.