Nepečený smetanový dezert à la tiramisu se šťavnatou broskví a bez vajec - postup přípravy
Tiramisu je lahodný dezert, ale ne každému sedí fakt, že jsou v něm použita syrová vajíčka. Jestliže jste na tom stejně, pak pro vás máme recept na dezert, který je klasickému tiramisu velice podobný. O žádná vajíčka v něm ale nezavadíte. Kromě toho můžete dezert kromě klasického kakaového posypu ozdobit plátky šťavnatých broskví, což sice dezert od klasického tiramisu ještě více oddálí, nicméně výsledek je i tak neskutečně lahodný a rozhodně stojí za vaši pozornost. Ovocné tiramisu je prostě něco, co si vy i vaše rodina nekonečně zamilujete.
Ingredience
Zakysanou smetanu vylijte do hluboké mísy a přidejte k ní kondenzované mléko. Obojí pak elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké směsi.
Čerstvé broskve umyjte a osušte, rozkrojte je, abyste odstranili pecku a pokrájejte dužninu na tenoučké plátky.
Do jiné misky nalijte horkou vodu a přidejte k ní želatinu. Tu nechte 15 minut nabobtnat (podrobný recept najdete na balíčku želatiny). Když hotová želatina vychladne, přidejte ji do zakysané smetany a důkladně promíchejte.
Nyní připravte silnou černou kávu a případně ji přefiltrujte od sedliny (jestliže připravujete tureckou kávu z mletých zrn, po desetiminutovém louhování ji přefiltrujte, aby nebyla moc hořká). Polovinu podlouhlých piškotů Savoiardi postupně namáčejte do kávy a vyskládejte jimi dno dortové formy.
Piškoty polijte polovinou smetanové hmoty a na ně vyskládejte všechny plátky broskví. Na ty pak opět rozložte piškoty máčené v kávě, pak druhou vrstvu smetany a nakonec povrch posypejte kakaovým práškem a vložte dezert alespoň na 2 hodiny do ledničky, aby se vychladil, ztuhl a chutě surovin se pěkně propojily.
Po vychlazení už stačí hotový dort opatrně vyjmout z formy, nakrájet na porce a podávat se šálkem voňavé kávy.