Netradiční kynuté buchty s jablečnou náplní - postup přípravy
Kynuté buchty jsou skvělou variantou sladké snídaně, svačiny, či dokonce sladké tečky po obědě. Plněné jablky se skořicí jsou vynikající a chutí i vůní jemně připomínají štrúdl.
Na těsto
Na náplň
Do vlažného mléka dejte cukr a rozdrobte droždí. Pokud nemáte čerstvé, použijte 4 gramy sušeného. Počkejte, dokud se nerozeběhne kvásek. Pak k němu přidejte rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, vejce, sůl a nakonec hladkou mouku. Zpracovávejte těsto s pomocí robota nebo ručně, dokud není lesklé a vláčné. Dejte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Na pánev dejte cukr, pokud máte kyselá jablka, nebojte se ho dát více. Přidejte citronovou šťávu, mletou skořici a jablka. Můžete je doplnit i rozinkami nebo medem. Smažte je spíše zprudka, aby se odpařila voda a jablka změkla, ale nerozpadla se na kaši. Pak je nechte vychladnout.
Z těsta udělejte 12 stejných bochánků. Přikryjte je a nechte 10 minut kynout. Pak z každého udělejte placičku, naplňte ji jablečnou směsí a dobře zabalte. Dejte je s dostatečným odstupem od sebe na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 30 až 40 minut kynout.
Pokud chcete mít buchty lesklé, potřete je rozšlehaným vejcem, pokud matné, tak trochou mléka. Poté vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je cca 15 minut.