Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Netradiční kynutý jablečný štrúdl

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Netradiční kynutý jablečný štrúdl - postup přípravy

Jablečný závin neboli štrúdl lze připravit velmi netradičním způsobem stočený a naříznutý do tvaru pomyslné květiny. Výhodou je, že po upečení je rovnou rozdělený na porce, což se skvěle hodí při různých rodinných sešlostech.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Dejte do mísy vejce, cukr, změklé máslo a vše společně vyšlehejte. Pak přidejte vlažné mléko a droždí, pokud nemáte čerstvé, lze 20 gramů čerstvého nahradit 8 gramy sušeného. Promíchejte a přidejte mouku a sůl. Těsto pak robotem nebo rukou zpracujte, aby bylo hladké a lesklé. Dejte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte hodinu kynout.

2. KROK

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Dejte je spolu s lžíci cukru na pánev a nechte je smažit, dokud se neodpaří voda. Přidejte skořici a promíchejte. Poté přisypejte nasekané ořechy, promíchejte a nechte vychladnout.

3. KROK

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Tu rovnoměrně potřete změklým máslem a pokryjte směsí z jablek. Jen na jedné straně, kde bude končit rolování, nechte volný okraj. Pak těsto srolujte a volný okraj prsty přimáčkněte k těstu. Dejte zavinuté těsto na pečicí papír, zatočte ho do kruhu a spojte k sobě. Pak ho nakrojte tak, že jednotlivé části zůstanou spojené jen kouskem těsta ve vnitřní části kruhu (viz video). Poté je natočte tak, aby více ležely a náplň byla lépe vidět.

4. KROK

Přesuňte těsto na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 20 minut kynout. Rozšlehejte vejce a celý vršek závinu jím potřete. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 30 až 35 minut. Po upečení ho můžete posypat moučkovým cukrem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů