Netradiční kynutý jablečný štrúdl - postup přípravy
Jablečný závin neboli štrúdl lze připravit velmi netradičním způsobem stočený a naříznutý do tvaru pomyslné květiny. Výhodou je, že po upečení je rovnou rozdělený na porce, což se skvěle hodí při různých rodinných sešlostech.
Na těsto
Na náplň
Na pomazání
Dejte do mísy vejce, cukr, změklé máslo a vše společně vyšlehejte. Pak přidejte vlažné mléko a droždí, pokud nemáte čerstvé, lze 20 gramů čerstvého nahradit 8 gramy sušeného. Promíchejte a přidejte mouku a sůl. Těsto pak robotem nebo rukou zpracujte, aby bylo hladké a lesklé. Dejte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte hodinu kynout.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Dejte je spolu s lžíci cukru na pánev a nechte je smažit, dokud se neodpaří voda. Přidejte skořici a promíchejte. Poté přisypejte nasekané ořechy, promíchejte a nechte vychladnout.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Tu rovnoměrně potřete změklým máslem a pokryjte směsí z jablek. Jen na jedné straně, kde bude končit rolování, nechte volný okraj. Pak těsto srolujte a volný okraj prsty přimáčkněte k těstu. Dejte zavinuté těsto na pečicí papír, zatočte ho do kruhu a spojte k sobě. Pak ho nakrojte tak, že jednotlivé části zůstanou spojené jen kouskem těsta ve vnitřní části kruhu (viz video). Poté je natočte tak, aby více ležely a náplň byla lépe vidět.
Přesuňte těsto na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 20 minut kynout. Rozšlehejte vejce a celý vršek závinu jím potřete. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 30 až 35 minut. Po upečení ho můžete posypat moučkovým cukrem.