Netradiční perník s čokoládovou polevou - postup přípravy
Máte vy a vaše rodina rádi perník a připravujete ho vždy podle stejného receptu? Můžete tentokrát je i vaše hosty příjemně překvapit perníkem podle tohoto receptu, který je zajímavý jak svým složením, tak také výbornou polevou. Jeho výhodou rovněž je, že má delší trvanlivost, pokud tedy po naservírování okamžitě nezmizí.
Těsto
Krém
Poleva
Abyste si mohli připravit těsto, dejte na pánev všechny suroviny s výjimkou hladké mouky a za stálého míchání je zahřívejte na mírném plameni, dokud se nerozpustí cukr. Stálé míchání je důležité proto, aby se předešlo spálení směsi.
Když je směs připravená, přidejte do ní po trochách hladkou mouku a vypracujte homogenní těsto, které nechejte při pokojové teplotě odpočinout po dobu 2 hodin.
Poté těsto vyválejte na pomoučeném vále tak, aby byl vzniklý plát přibližně 3 mm silný. Z tohoto plátu vykrajujte pomocí formičky kolečka.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem, rozložte na ně perníková kolečka a plech vložte do trouby, kterou jste si předehřáli na 200 °C. Pečte přibližně 7 minut, v závislosti na výkonu trouby.
Náplň připravíte tak, že do menšího hrnce nebo kastrolu dáte mléko, do něj nasypete vanilkový cukr a po trochách také hladkou mouku a vše za stálého míchání zahříváte na mírném plameni, dokud nevnikne hustá směs. Poté ji stáhněte a nechejte vychladnout.
Mezitím si v míse rozšlehejte máslo a cukr a postupně do něj vmíchejte také připravenou vychladlou směs. Krémem spojujte vždy dvě perníková kolečka dohromady.
Čokoládou polevu získáte jednoduše tak, že ve vodní lázní necháte rozpustit čokoládu s trochou másla. Slepená kolečka můžete do polevy buďto namáčet nebo jí můžete povrch koleček ozdobit například pomocí zdobicího sáčku.