Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slané houstičky z listového těsta s fenyklem a kurkumou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Slané houstičky z listového těsta s fenyklem a kurkumou - postup přípravy

Voní až k sousedům na zahradu a při každém soustu neodolatelně zakřupou. Takové jsou domácí houstičky z listového těsta, které připravíte rychle a bez námahy a které se stanou chloubou vašeho pekařského repertoáru. Jemné listové těsto ochucené pikantním pepřem, fenyklovým semínkem a kurkumou je nedostižně lahodné a určitě nezůstanete u jediné dávky.

Ingredience pro:
20 porcí

Těsto

Náplň

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nasypejte sušené droždí a lžičku cukru a obojí zalijte vlažnou vodou. Promíchejte a nechte kvásek 15 minut stát při pokojové teplotě, aby se kvasinky aktivovaly. To poznáte podle pěny na povrchu směsi.




Hladkou mouku prosejte přes sítko do hluboké mísy, uprostřed utvořte důlek a vyklepněte do něj dvě vajíčka, přidejte dvě lžíce majonézy, přilijte rozpuštěné máslo a aktivovaný kvásek. Promíchejte směs vařečkou, přidejte i zbylé množství vody a začněte hníst těsto. Nejprve vařečkou (nebo robotem) a poté, co získá soudržnou konzistenci, pokračujte v hnětení rukama. Vytvarujte z těsta hladkou a homogenní kouli, kterou přeneste do misky vymazané trochou oleje, zakryjte mísu fólií či utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Mezitím připravte náplň. Do kastrůlku nasypejte mouku a všechno koření, promíchejte a postavte na kamna. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut, dokud mouka nezezlátne. Pak odstavte z ohně a nechte vychladnout, abyste se mohli hmoty dotknout a nespálili se.

Rukama pak do směsi zlatavé mouky a koření zapracujte změklé máslo, abyste získali hmotu podobnou drobence.

Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných částí, z nichž utvořte kuličky.

Každou rozválejte na co nejtenčí placku. Pracovní desku pomažte trochou rozpuštěného másla a přeneste na něj těstovou placku.

S pomocí prstů ji roztáhněte na téměř průhledný plát.

Jeho povrch pak namažte rozpuštěným máslem a posypejte fenyklovými semínky.

Stejným způsobem vypracujte i z ostatních těstových koulí tenké pláty, které navrstvěte na sebe. Když je stoh těsta hotový, srolujte jej do dlouhého válečku.

Ten rozkrájejte na 20 až 22 kousků. Každý z nich rukama vytvarujte do tvaru misky, kterou naplňte jednou lžící kořeněné náplně.

Zamačkejte otvor tak, aby se balíček nerozbaloval.

Rukou ho pak stlačte na placku a přeneste ji na plech s pečicím papírem.

Stejně pak zpracujte i ostatní kousky těsta.

Houstičky na plechu nechte 15 minut odpočívat a před pečením je pomažte rozšlehaným vejce se lžičkou mléka a zasypejte mákem.

Pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Dopečenou dobrotu nechte zchladnout a s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů