Norský celozrnný chléb - postup přípravy
Celozrnný chléb upečený podle norského receptu je samozřejmě zdravější než ten z běžné mouky, ale chuťově se mu velmi podobá. Výsledek je krásně křupavý na povrchu a vláčný uvnitř.
Ingredience
Do mísy dejte vlažnou vodu, přidejte cukr a sušené droždí a nechte několik minut rozeběhnout kvásek. Přidejte prosátou celozrnnou mouku a sůl a vymíchejte těsto.
Pak přidejte hladkou mouku, začněte těsto promíchávat vařečkou a po chvíli přilijte olej. Zapracujte ho zlehka do směsi a potom rukama, případně za pomoci robota vypracujte vláčné nelepivé těsto. Dejte ho do mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte hodinu kynout.
Poté těsto na vále trochu prohněťte, rozdělte ho dvě poloviny a vytvarujte z nich bochánky. Přikryjte je a nechte dalších 20 minut kynout.
Pak z každého bochánku vyválejte asi 2 centimetry silnou placku, srolujte ji a spoje utěsněte prsty. Obě takto zpracované poloviny těsta dejte do formy na chléb vymazané olejem, přikryjte je a nechte 20 minut kynout.
Vršky chlebů potřete vodou a poprašte trochou mouky. Vložte formy do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte chleby 25 až 30 minut. Po upečení je nechte ve formě trochu zchladnout, poté je z ní vyklopte a nechte zcela vychladnout.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.
Videopostup krok za krokem