Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Novoroční čočka na kyselo

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Novoroční čočka na kyselo - postup přípravy

Na Nový rok se podle tradice sluší a patří jíst k obědu čočka na kyselo – možná je to tím, že je to dobrý „poopičník léčivý“ po předchozí probdělé silvestrovské noci. Hlavně se ale říká, že zrnka čočky s sebou nesou do nadcházejícího roku peníze, nenechte proto nic náhodě a připravte si novoroční čočku podle receptu od paní Hany Petrášové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Čočku na dvě hodiny namočte do studené vody, tu poté slijte, nahraďte ji vodou novou a dejte ji vařit asi na 15 minut. Výměnu vody je lepší ještě jednou v průběhu vaření zopakovat, díky tomu zbavíte čočku jednak látek způsobujících nadýmání a jednak nečistot a také sirnatých sloučenin, které mohou způsobovat hořkou pachuť.

2. KROK

Když je čočka měkká, slijte ji a nechte okapat. V trošce vody rozmíchejte bramborový škrob a čočku touto směsí zahustěte. Následně ji dochuťte solí, cukrem, octem a čerstvým či sušeným tymiánem, který čočce velmi sluší.

3. KROK

K podávání osmažte volské oko a na cibulce plátek uzeného. Jídlo na talíři doplňte nakládanou okurkou a případně další zeleninou podle chuti. A pak už jen počkejte, až se projeví kouzelná moc čočky a peníze si vás samy vyhledají. 🙂

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů