Novoroční čočka na kyselo - postup přípravy
Na Nový rok se podle tradice sluší a patří jíst k obědu čočka na kyselo – možná je to tím, že je to dobrý „poopičník léčivý“ po předchozí probdělé silvestrovské noci. Hlavně se ale říká, že zrnka čočky s sebou nesou do nadcházejícího roku peníze, nenechte proto nic náhodě a připravte si novoroční čočku podle receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Čočku na dvě hodiny namočte do studené vody, tu poté slijte, nahraďte ji vodou novou a dejte ji vařit asi na 15 minut. Výměnu vody je lepší ještě jednou v průběhu vaření zopakovat, díky tomu zbavíte čočku jednak látek způsobujících nadýmání a jednak nečistot a také sirnatých sloučenin, které mohou způsobovat hořkou pachuť.
Když je čočka měkká, slijte ji a nechte okapat. V trošce vody rozmíchejte bramborový škrob a čočku touto směsí zahustěte. Následně ji dochuťte solí, cukrem, octem a čerstvým či sušeným tymiánem, který čočce velmi sluší.
K podávání osmažte volské oko a na cibulce plátek uzeného. Jídlo na talíři doplňte nakládanou okurkou a případně další zeleninou podle chuti. A pak už jen počkejte, až se projeví kouzelná moc čočky a peníze si vás samy vyhledají. 🙂