Obrácený vepřový řízek s bramborovým salátem - postup přípravy
Obrácený vepřový řízek aneb řízek naruby je vlastně klasický řízek, u něhož je akorát přehozené pořadí složek trojobalu. Díky tomu má mnohem jemnější a zajímavější texturu a působí originálním dojmem. Recept na jeho přípravu spolu s bramborovým salátem s námi sdílela paní Marie Kopalová.
Obrácený vepřový řízek
Bramborový salát
Obrácený vepřový řízek
Vepřové maso nakrájejte na plátky, rozklepejte je a po obou stranách posypejte solí a pepřem. Do talíře si nachystejte strouhanku a vedle rozkvedlané vajíčko. Řízek oproti běžnému obalte nejprve ve strouhance a poté ve vajíčku.
V pánvi rozehřejte středně vysokou vrstvu sádla (případně rostlinného oleje, ale se sádlem řízky chutnají lépe) a řízky nechte osmažit po obou stranách dozlatova. Po osmažení je nechte okapat a podávejte s kopečkem bramborového salátu.
Bramborový salát
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Poté je slijte, nechte vychladnout, oloupejte slupku a protlačte je skrze kolečko na brambory do hluboké mísy. Totéž udělejte také s vejci, které uvařte natvrdo.
Přidejte slitou a okapanou nakládanou zeleninu do bramborového salátu (anebo zvlášť uvařte mrkev a celer doměkka a nakrájejte je na drobné kostičky), na kostičky nakrájený gothaj, najemno nakrájenou cibuli, slitý a okapaný hrášek, kapku oleje a nálevu ze zeleniny (nebo vývaru po uvaření čerstvé). Salát podle chuti osolte a opepřete, důkladně promíchejte a nechte ho pár hodin proležet v lednici.