Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Omáčka ajvar jen ze 4 ingrediencí

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 135 minut

Omáčka ajvar jen ze 4 ingrediencí - postup přípravy

Vyzkoušejte tradiční recept a připravte si domácí omáčku ajvar, která neobsahuje konzervanty a jiné přidané látky. Omáčku můžete podávat s pečivem nebo k masu.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Papriky důkladně omyjte a nechte je volně uschnout. Následně papriky položte na plech vyložený pečicím papírem a sušte je v předehřáté troubě na 250 °C po dobu 30 minut.

2. KROK

Po této době papriky přendejte do větší mísy, přikryjte fólií a nechte je volně vychladnout. Poté je zbavte stopek, semeníků a oloupejte je. 

3. KROK

Papriky pomelte v mlýnku na maso a odložte je bokem. V hrnci rozehřejte olej, do kterého vložte rozemleté papriky, které smíchejte se solí a cukrem a směs vařte 1 hodinu. 

Poznámka: Z 5000 g paprik získáte 1800 g rozemleté hmoty.

4. KROK

Ajvarem naplňte sterilizované sklenice, které vložte na 45 minut do trouby vyhřáté na 100 °C. 

Tip: Během toho, co se omáčka vaří, můžete důkladně umyté sklenice sterilizovat v troubě při teplotě 100 °C. 

5. KROK

Sklenice nechte volně vychladnout a omáčku skladujte na chladném a temném místě. Můžete ji konzumovat hned druhý den.

Tip: Ajvar můžete podávat s oblíbeným pečivem nebo jako dip k masovým pokrmům.

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Deco Veca

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů