Opilí bubáci neboli zámečtí kluci - postup přípravy
Pod těmito legračními názvy se ukrývá oblíbené rychlé a snadné vánoční cukroví, které má jen jednu jedinou nevýhodu, a sice že mizí ještě dřív, než na nich stihne zaschnout čokoláda. Pokud se i u vás doma skrývají nezbední skřítci, kteří vám baští cukroví zpod ruky, raději pracujte v noci, ať se dočkají Vánoc. :-)
Ingredience
Sušené švestky vsypte do misky, zalijte je rumem a nechte je v něm máčet přes noc, respektive zhruba 8 až 12 hodin, aby se nasákly a změkly. Poté je slijte a nechte je dobře okapat, aby rum neředil čokoládu. Namísto švestek můžete použít i sušené a vypeckované datle.
Do každé švestky namísto pecky vmáčkněte jednu celou blanšírovanou mandli (bez hnědé slupky). Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření se 100% tukem a každou švestku v ní celou namočte. Švestky vyskládejte na tácek pokrytý alobalem či pečicím papírem, aby uschly (díky podkladu se nepřilepí k tácku). Pokud chcete, můžete je předtím ještě obalit ve strouhaném kokosu, vypadají pak „zasněženě“.