Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechová roláda s vanilkovým krémem, čokoládou a malinami

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Ořechová roláda s vanilkovým krémem, čokoládou a malinami - postup přípravy

Rolády nebývají nijak oblíbeným domácím pečivem. Ne že by je nikdo neměl rád, ale domácí pekařky a cukrářky se jich velmi často obávají a raději se do nich nepouští. Je to ale veliká škoda, protože se tím ochuzují o spoustu skvělých receptů, jako je třeba ten náš dnešní na roládu z ořechového těsta plněnou lahodným vanilkovým krémem a s čokoládovou polevou zdobenou malinami. Je krásná na pohled a báječná na ochutnání. Odložte tedy svůj strach z rolád stranou a pojďte ji také vyzkoušet.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Dekorace

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ořechová jádra nasekejte nožem nebo je podrťte paličkou či válečkem v igelitovém sáčku, vysypte je na suchou pánev a opražte je. Pak je vsypte do mixéru a rozmixujte je na jemný prach. Dejte ale pozor, abyste namísto prášku nevytvořili ořechové máslo.




Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Žloutky odložte a bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhé pěny. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte z nich hustý a lesklý krém.

Vedle v misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a tuto směs pak postupně za stálého míchání přidejte do žloutkové směsi. Míchejte nepřetržitě jen jedním směrem, abyste nevytvořili hrudky. Do této směsi pak přisypejte také nasekaná ořechová jádra a nakonec i bílkovou pěnu a jemně míchejte, dokud nezískáte homogenní a načechrané těsto.

Zapněte troubu předehřát na 190 °C, plech vyložte pečicím papírem a vlijte do něj těsto. Dejte ho péct asi na 15 minut. Po upečení ho vyjměte z trouby a ještě horké ho položte na čistou utěrku a spolu s ní jej stočte do pevné roličky. Takto nechte 30 minut chladnout.

Vyšlehejte smetanu s krystalovým a vanilkovým cukrem do tuhé pěny. K té pak přimíchejte ztužovač šlehačky a také kakaový prášek. Vše dobře promíchejte a nechte 20 minut v lednici. Pak rozbalte těsto, naneste na něj asi poloviční množství krému a zase zatočte do rolády, kterou vraťte do lednice na dalších 30 minut.

Zbylý krém smíchejte se 2 lžícemi mléka a postavte na kamna. Přidejte rozlámanou čokoládu a zahřívejte, dokud se suroviny nespojí. Když je směs homogenní, vyjměte roládu z lednice a krémem potřete celý povrch rolády. Na závěr ji posypejte strouhaným kokosem a dozdobte malinami.

Nakonec vložte roládu na další 2 až 3 hodiny do lednice a pak můžete podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů