Ořechové laskonky s kávovým krémem - postup přípravy
Dopřejte si delikátní ořechové laskonky, které jsou jemné, nadýchané a příjemně křupavé. Tato sladká pochoutka je ideální na vánoční stůl i ke kávě během roku.
Těsto
Krém
Ve vodní lázni vyšlehejte vaječné bílky s cukrem krystal. Jakmile se ingredience propojí, směs odstavte z tepla a přelijte ji do mísy od robota, kde ji šlehejte 15 minut při vysokých otáčkách.
Poznámka: Dbejte na to, aby měla teplota směsi minimálně 73 °C. Jen v takovém případě je možné bílky bezpečně konzumovat.
Poté, co vznikne tuhý sníh, opatrně do něj, po troškách, vmíchejte směs, najemno nasekaných, vlašských ořechů a moučkového cukru.
Poznámka: Moučkový cukr předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Přes, tukem potřenou, formu na laskonky směs aplikujte na plech, pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 100 °C po dobu 60–65 minut. Po upečení nechte laskonky volně vychladnout.
Tip: Při tvarování laskonek se nechte inspirovat postupem níže ve videu.
Mezitím, co se laskonky pečou, připravte si ořechový krém. Polovinu množství mléka smíchejte s vaječnými žloutky, moukou a kukuřičným škrobem. Přidejte vanilkový cukr a směs vmíchejte do zbytku mléka, které jste zahřáli v rendlíku.
Do směsi vmíchejte cukr krystal a směs zahřívejte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Poté hrnec odstavte z tepla a krém nechte volně vychladnout. V samostatné míse vyšlehejte 150 g másla, do kterého následně vešlehejte vychladlý krém.
V další misce smíchejte mleté ořechy s rozpuštěnou kávou ve vodě, s rumem. V jiné misce vyšlehejte 20 g másla a kávovou směs do něj vešlehejte. Vzniklou vmíchejte do krému, kterým následně potřete polovinu laskonek a druhou polovinou ho zakryjte.
Tip: Ořechové laskonky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě, nejlépe v lednici.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts