Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechové laskonky s kávovým krémem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 68 minut

Ořechové laskonky s kávovým krémem - postup přípravy

Dopřejte si delikátní ořechové laskonky, které jsou jemné, nadýchané a příjemně křupavé. Tato sladká pochoutka je ideální na vánoční stůl i ke kávě během roku.

Ingredience pro:
20 kusů
+ -

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Ve vodní lázni vyšlehejte vaječné bílky s cukrem krystal. Jakmile se ingredience propojí, směs odstavte z tepla a přelijte ji do mísy od robota, kde ji šlehejte 15 minut při vysokých otáčkách.

2. KROK

Poznámka: Dbejte na to, aby měla teplota směsi minimálně 73 °C. Jen v takovém případě je možné bílky bezpečně konzumovat.

3. KROK

Poté, co vznikne tuhý sníh, opatrně do něj, po troškách, vmíchejte směs, najemno nasekaných, vlašských ořechů a moučkového cukru. 

Poznámka: Moučkový cukr předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky. 

4. KROK

Přes, tukem potřenou, formu na laskonky směs aplikujte na plech, pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 100 °C po  dobu 60–65 minut. Po upečení nechte laskonky volně vychladnout.

Tip: Při tvarování laskonek se nechte inspirovat postupem níže ve videu.

5. KROK

Mezitím, co se laskonky pečou, připravte si ořechový krém. Polovinu množství mléka smíchejte s vaječnými žloutky, moukou a kukuřičným škrobem. Přidejte vanilkový cukr a směs vmíchejte do zbytku mléka, které jste zahřáli v rendlíku. 

6. KROK

Do směsi vmíchejte cukr krystal a směs zahřívejte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Poté hrnec odstavte z tepla a krém nechte volně vychladnout. V samostatné míse vyšlehejte 150 g másla, do kterého následně vešlehejte vychladlý krém. 

7. KROK

V další misce smíchejte mleté ořechy s rozpuštěnou kávou ve vodě, s rumem. V jiné misce vyšlehejte 20 g másla a kávovou směs do něj vešlehejte. Vzniklou vmíchejte do krému, kterým následně potřete polovinu laskonek a druhou polovinou ho zakryjte.

8. KROK

Tip: Ořechové laskonky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě, nejlépe v lednici.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů