Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechový dort s nutellovým krémem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Ořechový dort s nutellovým krémem - postup přípravy

Ořechový dort s nutellovým krémem je nadýchaný, osvěžující a milují ho dospělí i děti. Výhodou receptu je, že k jeho přípravě nebudete potřebovat žádnou želatinu.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Korpus

Krém

Poleva

Zdobení

K navlhčení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte krém. Mléko přiveďte k varu a mezitím, v samostatné misce, smíchejte klasický cukr s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich studené mléko a rozšlehaná vejce. 

2. KROK

Směs vmíchejte do vroucího mléka a pokračujte ve vaření 3–4 minuty, do zhoustnutí. 

Poznámka: Směs během vaření stále míchejte. 

3. KROK

Vzniklý základ na krém přelijte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho volně chladnout. 

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, přikryjte ho fólií tak, aby se ho přímo dotýkala. 

4. KROK

Zatímco krém chladne, připravte si korpus. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a mletými ořechy. 

Poznámka: V tomto receptu jsou použity mandle a lískové ořechy. Můžete ale zvolit jakékoliv jiný oblíbený druh.

5. KROK

V samostatné míse vyšlehejte vejce se solí a vanilkovým cukrem. Během šlehání do směsi přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání asi 3 minuty, dokud nevznikne hladká pěna. Do té následně vešlehejte vlažné mléko s olejem. 

6. KROK

Na závěr přidejte mleté ořechy a vzniklé těsto vlijte do dortového ráfku, vyloženého alobalem nebo pečicím papírem. Korpus pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 35 minut. Poté ho nechte vychladnout a vyjměte ho z ráfku. 

7. KROK

Tip: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

8. KROK

Korpus rozdělte na tři stejně vysoké a jednu tenčí část. Tu budete používat ke zdobení dezertu. Následně pokračujte s dokončením krému. 

9. KROK

V míse vyšlehejte máslo s Nutellou a do směsi vešlehejte vychladlý základ na krém. Třetinou krému potřete první část korpusu, kterou zakryjte druhým korpusem. Tu potřete druhou částí krému a zakryjte posledním korpusem.

Poznámka: Před vrstvením dezertu všechny korpusy navlhčete trochou mléka.

10. KROK

Dezert vraťte zpět do dortového ráfku a vložte ho na 4 hodiny do lednice. Po této době ho potřete poslední třetinou krému, včetně stran a posypte ho rozdrobenou tenčí částí korpusu.  

Tip: Trochu krému si nechte na závěrečné zdobení.

11. KROK

Na téměř hotovém ořechovém dortu vytvořte růžičky z krému, které umístěte po jeho obvodu. Do středu vsypte nasekané pražené ořechy, které polijte trochou čokoládové polevy, kterou vytvoříte smícháním rozpuštěné čokolády s olejem. 

Tip: Čokoládu rozpustíte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni za 3 minuty.

12. KROK

Čokoládu nechte ztuhnout a ořechový dort servírujte nakrájený na kousky. 

Tip: Dezert chutná skvěle vychlazený. Před servírováním ho doporučujeme vložit aspoň na 30 minut do lednice.

13. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

14. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů