Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechový dort se žloutkovým krémem a bílou čokoládou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Ořechový dort se žloutkovým krémem a bílou čokoládou - postup přípravy

Ten nejjemnější dezert, který jste kdy ochutnali. Takový je neskutečný dort s ořechovým korpusem, žloutkovým krémem a polevou z bílé čokolády. Potěšíte jím nejenom svou rodinu při jakékoliv příležitosti, ale nezahanbíte jím ani jako ozdobou slavnostní tabule.

Ingredience pro:
8 porcí

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vlašské ořechy vložte do mixéru a rozemelte je najemno (ale nemixujte příliš dlouho, abyste nevytvořili ořechové máslo). Vložte namleté ořechy do hluboké misky, přidejte k nim 2 polévkové lžíce hladké mouky, kterou předem prosejte přes jemné sítko. Obě suroviny dobře promíchejte.




Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky na chvilku odložte stranou. Bílky vložte do misky, přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu. V průběhu šlehání k bílkům postupně přisypávejte cukr a zašlehejte ho do sněhu, abyste vytvořili hladkou hmotu. Tu jemně vařečkou vmíchejte do směsi ořechů a mouky.

Připravte si obdélníkovou dortovou formu s vyššími stěnami (asi 5 cm) o rozměrech asi 20 x 20 cm. Vyložte ho pečicím papírem, případně vymažte olejem a vložte do něj ořechové těsto, které důkladně rozprostřete po celé ploše formy. Vložte těsto do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut.

K odloženým žloutkům v hlubší misce nasypejte kukuřičný škrob a metlou ho dobře s vajíčky rozmíchejte do husté hmoty. Na kamnech zahřejte mléko k varu. Trochu vroucího mléka odeberte a vmíchejte ho do žloutkové hmoty. Tu pak vlijte do zbytku mléka na kamnech a za stálého míchání vařte, dokud nevytvoříte hustou pudinkovou hmotu. Do ní přidejte na kousky pokrájené máslo a na kousky rozlámanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se obojí úplně nerozpustí. Hotový pudinkový krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině, čímž zamezíte vzniku škraloupu, a vložte ho vychladnout do ledničky.

Upečený korpus vyklopte z formy a vraťte na něj zpět odnímatelný rámeček. Ten vyložte acetátovou fólií a pomažte ji tukem.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte do pevné pěny, která sama drží v nádobě. Vyndejte z lednice vychlazený pudink a šlehačem ho prošlehejte do vzdušné pěny. Přidejte k ní šlehačku a jemně ji vařečkou vmíchejte do pudinku. Hotový krém vlijte do formy na korpus a povrch dobře urovnejte do roviny.

Připravte polevu tak, že nalámanou bílou čokoládu přelijte vroucí smetanou, přidejte máslo a míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. Tu přelijte přes celý povrch dortu, uhlaďte a nechte v lednici vychladit alespoň 4 hodiny, nebo lépe přes noc.

Nakonec odstraňte dortovou formu, uhlaďte krém po stranách a podávejte sypané drcenými ořechy.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů