Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté těsto bez vajec a mléka

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Kynuté těsto bez vajec a mléka - postup přípravy

Kynuté těsto. Jak složitá či variabilní by jeho příprava vůbec mohla být? Ve skutečnosti existují desítky, možná i stovky nejrůznějších receptů na kynuté těsto, které je možné použít nejrůznějším způsobem pro výrobu sladkých i slaných pečených dobrot. Výroba tohoto těsta je však snadná a rychlá, potřebujete k ní jenom pár základních surovin a navíc vyjde na velice nízkou pořizovací cenu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve připravte kvásek. V misce ohřejte vodu tak, aby byla teplá, ale ne horká. Do té pak vysypejte sušené droždí, přidejte čtyři polévkové lžíce cukru a šest polévkových lžic mouky. Směs promíchejte, zakryjte čistou bavlněnou utěrkou nebo papírovým ubrouskem, abyste nepřerušili přísun vzduchu kvasinkám, a nechte na teplém místě stát a kvasit kolem 15 minut, dokud na povrchu nevznikne charakteristická hustá pěnová čepice. To je znamení, že kvasinky obživly a jsou připraveny k akci.




Když je kvásek připraven, přidejte k němu jednu čajovou lžičku soli a zalijte jednou sklenicí slunečnicového oleje a důkladně promíchejte. Pak do směsi postupně po lžících přimíchávejte hladkou mouku tak, abyste v těstě nenadělali hrudky. Půjde vám to lépe, pokud budete mouku do těsta prosévat přes jemné sítko. Tak i výsledné pečivo bude svěžejší a měkčí.

Poté, co přidáte všechnu mouku, začněte těsto elektrickým hnětačem či ručně zpracovávat a hníst tak, abyste získali hladkou, měkkou a nelepivou hmotu. Tu pak vložte do mísy, jejíž stěny lehce pomažete olejem, zakryjte igelitovou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 15 minut odpočívat.

Poté můžete dále zpracovávat na své oblíbené buchty, dorty, koláče, rohlíky, tyčinky či toto těsto můžete použít i jako korpus na pizzu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů