Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Oříškový koláč s kakaem a smetanou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Oříškový koláč s kakaem a smetanou - postup přípravy

Máte rádi společně s rodinou piškotové těsto, které je jemné a šťavnaté? Pak vám jej nyní nabízíme v podobě skvělého receptu na koláč s kakaem, oříšky a smetanou. Zákusek budete mít hotový během několika minut a vzápětí si na něm můžete pochutnat po vydatném slavnostním obědě. Potěší kdejaký mlsný jazýček.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V míse si nejprve vyšlehejte do pěny vejce spolu s krupicovým cukrem. Poté přidejte slunečnicový olej a zakysanou smetanu. Vypracujte homogenní směs. Do té ještě přisypte po částech polohrubou mouku, mleté lískové ořechy, kakaový prášek a kypřící prášek. Vzniknout by vám mělo polotekuté hladké těsto.




V další fázi si k ruce vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj připravené těsto. To pečlivě rozprostřete po celé ploše formy. Dále pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 45 až 50 minut. Hotový zákusek vyjměte z trouby, polijte povrch čokoládovou polevou, nechte zatuhnout a podávejte pokrájené na menší porce. Hodit se bude k dezertu zakysaná smetana, šlehačka, nebo čerstvé ovoce. Přejeme dobrou chuť.

Pokud nemáte rádi lískové oříšky, nebo jste na ně alergičtí, můžete do těsta zakomponovat i jemně nasekanou vysoce procentní hořkou čokoládu. Vytvoříte tak jakousi alternativu brownies. Přidat lze i kompotované ovoce, které piškot celkově velice osvěží a učiní ho ještě šťavnatějším. Je jen na vás, jak si svou dobrotu ochutíte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů