Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ostružinový dort se smetanovou náplní

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Ostružinový dort se smetanovou náplní - postup přípravy

Skvělý dort lze udělat i z lesních nebo zahradních ostružin, které jsou součástí jemného smetanového krému. Recept nám poskytla paní Dagmar Kazdová.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Na korpus

Na náplň

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Těsto

1. Celá vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Pomalu k nim zašlehejte olej a poté přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.

2. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 22 centimetrů. Vložte formu do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte korpus tak dlouho, dokud těsto neulpívá na špejli.

3. Vychladlý korpus vyndejte z formy. Na kruhovou základnu dejte potravinářskou fólii tak, aby přečnívala (později s její pomocí budete dort snadno přenášet), vraťte korpus zpět do formy a připněte i její boky.

2. KROK

Náplň

1. Ostružiny nasypejte do rendlíku, přidejte k nim 50 mililitrů vody a vařte je za stálého míchání zhruba 10 minut. Ovoce pak propasírujte přes husté síto, abyste se zbavili peciček, a nechte vychladnout.

2. Smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a přidejte ostružiny. Ze smetany ke šlehání vyšlehejte šlehačku, přimíchejte ji k tvarohu a dle chuti oslaďte moučkovým cukrem.

3. Ztužovače za studena od Dr. Oetkera nasypejte do misky, přilijte k nim 100 mililitrů vody a ručně metličkou intenzivně rozmíchejte.

4. Vmíchejte do směsi rychle 2 až 3 lžíce ostružinové tvarohové hmoty, pak nalijte vše k tvarohové hmotě a důkladně prošlehejte elektrickým šlehačem. Náplň vlijte na korpus do formy. Dejte dort ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

5. Podle návodu na sáčku uvařte červenou želatinu a nalijte ji na náplň ve formě. Vložte dort opět do lednice na půl hodiny, aby vše ztuhlo.

6. Poté odstraňte boky formy. Dort nakonec ozdobte vyšlehanou šlehačkou ze smetany ke šlehání se ztužovačem a cukrem dle chuti, ovocem a lístky máty.

3. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů