Ovesný koláč bez mouky s banánem a čokoládou - postup přípravy
Zdravé stravování nutně neznamená muset si odepřít dezerty a sladkosti. Ba právě naopak, na jejich uváženém zařazení do jídelníčku stojí a padá udržitelnost vašeho stravovacího stylu. Vyzkoušejte třeba tento čokoládový koláč z ovesných vloček a s minimem cukru, bude vám moc chutnat.
Ingredience
Ovesné vločky zalijte mlékem, promíchejte a nechte je asi 10 nebo 15 minut nabobtnat.
Mezitím oloupejte velmi zralé banány. Čím jsou tmavší, tím budou sladší a tím méně přidaného cukru můžete použít. Banány rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte k nim dvě vajíčka a pokračujte v míchání, dokud se zcela nespojí s banánem.
Směs banánu a vajec nalijte k nabobtnalým vločkám a dobře promíchejte. Přisypejte dvě lžíce kakaového prášku, prášek do pečiva, špetku soli a v případě potřeby cukr nebo jiné sladidlo, kterému dáváte přednost. Směs ochuťte vanilkovým extraktem a dobře promíchejte.
Připravte si formu o rozměrech 18×19 cm, vyložte ji pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Pokud chcete, můžete povrch těsta ozdobit bobulovým ovocem nebo třeba na plátky nakrájeným jablkem. Koláč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho asi 1 hodinu.
Tabulku čokolády rozsekejte na středně velké kousky, které nasypejte na čerstvě upečený, ještě horký koláč. Čokoláda se vlivem jeho teploty částečně rozehřeje a splyne s jeho povrchem. Takto nechte koláč zchladnout a vložte ho na pár hodin vychladit a ztuhnout do lednice. Hotový dezert opatrně vyjměte z formy, nakrájejte ho na kousky a podávejte.