Pampeliškový med s citrónem a pomerančem - postup přípravy
Pampeliškový med se připravuje už po generace a stále je velmi oblíbený, zejména pak mezi dětmi. Vyzkoušejte osvědčený recept, který s námi sdílela paní Kateřina Sojková.
Ingredience
Pampelišky sbírejte zrána a bez stonků. Po sesbírání je rozprostřete na velký stůl a nechte je chvilku zavadnout a dejte prostor broučkům, aby stačili květy opustit. Poté je sesypejte do velkého hrnce, přidejte na plátky pokrájené citróny a pomeranče i s kůrou (volte raději bio kvalitu) a vše přelijte dvěma litry vody.
Hrnec postavte na sporák, vodu přiveďte k varu, nechte pampelišky bublat 30 až 40 minut, odstavte hrnec ze sporáku a nechte 24 hodin louhovat.
Odstátou směs slijte přes plátno, k tekutině přisypejte cukr a opět ji přiveďte k varu, který udržujte 2 až 3 hodiny, podle toho, jaké hustoty medu chcete docílit. Čas od času směs během vaření promíchejte. Neustále směs v této fázi hlídejte, aby nezkaramelizovala. V tu chvíli totiž může dosáhnout tvrdosti kamene a můžete ho vyhodit i spolu s hrncem, ve kterém med vaříte.
Hotový pampeliškový med slijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, ihned je pevně uzavřete víčkem, nechte je vychladnout a uložte na temném a chladném místě.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.