Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Papriky plněné zelím ve sladkokyselé marinádě

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 28 minut

Papriky plněné zelím ve sladkokyselé marinádě - postup přípravy

Papriky plněné zelím ve sladkokyselé marinádě můžete servírovat jako svačinku i jako originální přílohu k masovým pokrmům. Jejich výrazná a zajímavá chuť vás uchvátí.

Ingredience pro:
12 kusů
+ -

Ingredience

Marináda

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V nádobě smíchejte olej s vodou a 6% octem. Tekutinu vlijte do hrnce, vmíchejte do ní sůl s cukrem, přidejte kuličky černého pepře a bobkové listy. Poté přidejte lžičku 70% octové esence, ingredience zamíchejte a tekutinu přiveďte k varu – potrvá to asi 5 minut. 

2. KROK

Zatím připravte zeleninu. Červené papriky omyjte a zbavte je semeníků. Poté oloupejte mrkev a oloupaný česnek rozdělte na jednotlivé stroužky. 

3. KROK

Papriky, společně se stroužky česneku (k jedné paprice přidejte jeden česnek), vložte do vroucí marinády a ze všech stran je blanšírujte 2–3 minuty. Pokud do pokrmu chcete přidat feferonku, rozpulte ji a blanšírujte společně s paprikami. 

4. KROK

Poznámka: Papriky nenechte v horké marinádě příliš dlouho, aby se nerozvařily. Musí zůstat křupavé.

5. KROK

Po uplynulé době, papriky s česnekem vyjměte stejně, jako bobkové listy. Následně nakrájejte zelí na širší proužky a mrkev nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké proužky. 

Poznámka: V případě, že vám vadí kuličky pepře, můžete marinádu přecedit.

6. KROK

Nadrobno nakrájejte také řapíkatý celer, který smíchejte se zelím a mrkví. Do vroucí marinády vložte omyté listy řapíkatého celeru, ke kterému přidejte zbylé stroužky česneku. Listy vařte, dokud nezmění barvu – potrvá to 3–4 minuty – a poté je vyndejte a přidejte do mísy k paprikám.

7. KROK

Do marinády vsypte další lžičku soli a vložte do ní nakrájenou zeleninu, kterou vařte přibližně 10 minut, do změknutí. 

Poznámka: Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená. Snažte se o to, aby zůstala křupavá.

8. KROK

Zeleninu následně z hrnce vyjměte a naplňte jí papriky, které vložte do nádoby s pokličkou. K paprikám přidejte vařené listy celeru a vše zalijte marinádou, ve které jste zeleninu vařili.  

9. KROK

Papriky plněné zelím nechte pod pokličkou volně vychladnout a poté je skladujte zakryté v lednici. 

Poznámka: Při správném skladování vydrží čerstvé papriky 1–2 týdny.

10. KROK

Plněné papriky se zelím můžete servírovat samotné, jako svačinku, ale také jako originální přílohu k masovým pokrmům. 

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů