Papriky plněné zelím ve sladkokyselé marinádě - postup přípravy
Papriky plněné zelím ve sladkokyselé marinádě můžete servírovat jako svačinku i jako originální přílohu k masovým pokrmům. Jejich výrazná a zajímavá chuť vás uchvátí.
Ingredience
Marináda
V nádobě smíchejte olej s vodou a 6% octem. Tekutinu vlijte do hrnce, vmíchejte do ní sůl s cukrem, přidejte kuličky černého pepře a bobkové listy. Poté přidejte lžičku 70% octové esence, ingredience zamíchejte a tekutinu přiveďte k varu – potrvá to asi 5 minut.
Zatím připravte zeleninu. Červené papriky omyjte a zbavte je semeníků. Poté oloupejte mrkev a oloupaný česnek rozdělte na jednotlivé stroužky.
Papriky, společně se stroužky česneku (k jedné paprice přidejte jeden česnek), vložte do vroucí marinády a ze všech stran je blanšírujte 2–3 minuty. Pokud do pokrmu chcete přidat feferonku, rozpulte ji a blanšírujte společně s paprikami.
Poznámka: Papriky nenechte v horké marinádě příliš dlouho, aby se nerozvařily. Musí zůstat křupavé.
Po uplynulé době, papriky s česnekem vyjměte stejně, jako bobkové listy. Následně nakrájejte zelí na širší proužky a mrkev nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké proužky.
Poznámka: V případě, že vám vadí kuličky pepře, můžete marinádu přecedit.
Nadrobno nakrájejte také řapíkatý celer, který smíchejte se zelím a mrkví. Do vroucí marinády vložte omyté listy řapíkatého celeru, ke kterému přidejte zbylé stroužky česneku. Listy vařte, dokud nezmění barvu – potrvá to 3–4 minuty – a poté je vyndejte a přidejte do mísy k paprikám.
Do marinády vsypte další lžičku soli a vložte do ní nakrájenou zeleninu, kterou vařte přibližně 10 minut, do změknutí.
Poznámka: Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená. Snažte se o to, aby zůstala křupavá.
Zeleninu následně z hrnce vyjměte a naplňte jí papriky, které vložte do nádoby s pokličkou. K paprikám přidejte vařené listy celeru a vše zalijte marinádou, ve které jste zeleninu vařili.
Papriky plněné zelím nechte pod pokličkou volně vychladnout a poté je skladujte zakryté v lednici.
Poznámka: Při správném skladování vydrží čerstvé papriky 1–2 týdny.
Plněné papriky se zelím můžete servírovat samotné, jako svačinku, ale také jako originální přílohu k masovým pokrmům.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Аза Геворгян