Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené placky s vejci a zelenou cibulkou

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Smažené placky s vejci a zelenou cibulkou - postup přípravy

Přezdívá se jim líné placky. Jejich příprava totiž už nemůže být snazší, jsou rychlé a ze základních ingrediencí, které jsou však použité netradičním způsobem, a tak je výsledek doslova překvapivě chutný a uspokojivý. Díky rychlosti přípravy jsou skvělé i jako vydatná snídaně či svačina do školy či do práce.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Čtyři vajíčka vložte do hrnce s vodou a uvařte je natvrdo.




Zatímco se vajíčka vaří, připravte si těsto. Do misky nalijte kefír, který smíchejte s mlékem, přidejte jedlou sodu nebo prášek do pečiva a dobře promíchejte. Pak do směsi vyklepněte jedno vajíčko, přidejte půl lžičky soli a prosejte hladkou mouku. Metličkou důkladně zamíchejte a vytvořte hladké těsto. Na chvilku ho odložte stranou a nechte odležet.

Uvařená vejce slijte, zalijte je studenou vodou, aby rychleji zchladla a oloupejte skořápku. Kráječem pak vajíčka nakrájejte na kostičky (případně je nastrouhejte na hrubém struhadle).

Jarní zelenou cibulku omyjte a osušte papírovými utěrkami, nasekejte na drobné kroužky a spolu s pokrájenými vejci ji důkladně vmíchejte do těsta.

Pracovní plochu posypejte hladkou moukou, odeberte lžíci směsi, obalte ji v mouce a vytvarujte do tvaru širší placaté šišky. Stejně zpracujte i zbytek těsta.

Na kamnech zahřejte pánev s vyšší vrstvou oleje. Zda je dost horký zkontrolujte tak, že do něj položíte kousek rukojeti dřevěné vařečky. Pokud se kolem ní začnou tvořit bublinky, je olej připraven ke smažení.

Z placek oklepejte přebytečnou mouku a vložte je do pánve s olejem, kde je smažte tak dlouho, dokud nezískají zlatohnědou barvu.

Pak je otočte na druhou stranu a opět je nechte smažit dozlatova.

Hotové placky vyndejte z pánve na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení a ihned podávejte spolu s omáčkou ze zakysané smetany a drceného česneku.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů