Párky v těstíčku - postup přípravy
Párky v těstíčku jsou v Česku méně známou pochutinou, která si však po celém světě získala srdce milionů labužníků a milovníků dobrot z pouličních stánků. Pokud byste tuhle dobrůtku také rádi ochutnali, můžete si ji velmi snadno vyrobit i doma. Příprava této svačinky je časově i surovinově nenáročná a zvládne ji i začátečník. Přitom je to úžasně voňavá a chutná svačinka.
Ingredience
Připravte si těstíčko. Zahřejte 250 ml mléka v mikrovlnné troubě nebo na kamnech. Přidejte cukr, 40 gramů mouky a sušené droždí. Smíchejte ingredience a misku zakryjte čistou bavlněnou utěrkou. Nehte stát zhruba 20 minut.
Zahřejte zbývající množství mléka a přidejte do něj těstíčko. Přilijte také rostlinný olej a osolte. Měli byste získat měkké a nelepivé těsto. Ručně těsto prohněťte a zpracujte ho do bochánku. V míse ho znovu přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo zhruba na hodinu, aby nakynulo. Během toho by mělo zvýšit svůj objem zhruba dvojnásobně.
Po vykynutí těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na 20 částí a z každé vytvarujte kuličku, z níž pak vyválejte kulatou placku. Do každé placky pak zamotejte párek a na vrchu udělejte nožem 3 až 4 zářezy.
Dejte si rozehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte zabalené párky péct na plechu vyloženém pečicím papírem na 20 až 25 minut. Přesná doba pečení však záleží na vaší konkrétní troubě.
Když těsto zezlátne a nabude, vytáhněte plech z trouby a každý kousek namažte trochou mléka. Nechte pochoutku trochu vychladnout, vyrovnejte je na talíř a podávejte.
Nejlépe chutnají párky v těstíčku hned čerstvé, nicméně výborně poslouží i jako svačinka na cesty.