Pečená vepřová panenka se šunkou a sýrem, balená v listovém těstě - postup přípravy
Toto je vyloženě slavnostní recept, který využijete na sváteční tabuli při mnoha příležitostech. Jemně kořeněná panenka na bílém víně, tymiánu a rozmarýnu je obsypaná sýrem a zabalená v listovém těstě. Díky tomu chutná luxusně a i tak na první pohled vypadá. Ve skutečnosti ale není nijak zvlášť náročná na přípravu, a proto si ji mohou dopřát i mírně pokročilí začátečníci.
Ingredience
Připravte si vepřovou panenku v celku na prkénko, které posypejte solí, sušeným tymiánem a mletým černým pepřem. Maso pak v koření poválejte tak, aby se jím úplně obalilo.
Na sporáku rozpalte pánev se dvěma lžícemi rostlinného oleje a opékejte na ní maso ze všech stran po dobu 10 minut. Do horkého oleje k masu přidejte jednu snítku čerstvého rozmarýnu. Když je maso ze všech stran zlatavé, vyndejte ho z pánve na talíř.
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a česnek nakrájejte na plátky. Obojí pak orestujte na oleji po opečení masa, v níž rozpusťte navíc ještě 30 gramů másla. Nejprve smažte cibulku, a když zezlátne, přidejte i česnek. Když česnek začne vonět, přilijte jednu polévkovou lžíci bílého vína. Když je cibule osmažená, odstraňte z pánve větvičku rozmarýnu a cibuli vyklopte na talíř.
Sýr nastrouhejte nahrubo. Listové těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na velký a tenký obdélník. Doprostřed vyskládejte pruh z plátků šunky a bohatě ho posypejte strouhaným sýrem. Na sýr rozprostřete osmaženou cibulku a na ni položte vepřovou panenku.
Maso znovu zasypejte sýrem a zabalte do těsta. V místě, kde se těsto bude uzavírat, rozetřete rozšlehaný vaječný žloutek a spoje důkladně zamačkejte.
Zabalené těsto přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte další dva žloutky a potřete jimi celý povrch těsta. Vzniklou roládu vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte 20 minut. Poté ji vyjměte z trouby, povrch překryjte druhým kusem pečicího papíru a vraťte ji zpátky dopéct na dalších 30 minut.
Upečené maso v těstě nechte lehce zchladnout, rozkrojte a podávejte s vařený či šťouchaným bramborem a čerstvým zeleninovým salátem.