Pečená vepřová panenka ve slanině - postup přípravy
Ačkoliv si můžete myslet, že je příprava vepřové panenky náročná, tento recept vás přesvědčí o opaku. Výsledkem je to nejkřehčí a nejšťavnatější maso, jaké jste kdy jedli.
Ingredience
Kořenící směs
Příloha
Vepřovou panenku očistěte od blan a v misce si připravte kořenící směs. Smíchejte mletou sladkou papriku se sušeným česnekem, solí, pepřem a sušeným rozmarýnem.
Maso podélně rozřízněte v jeho středu tak, abyste ho neprořezali naskrz a zapracujte do něj kořenící směs ze všech stran. Žampiony omyjte, nakrájejte je na plátky a nadrobno nakrájejte také cibuli, kterou smažte na rozpáleném oleji 2 minuty.
Poté k cibuli přidejte žampiony, prolisovaný česnek, směs osolte, opepřete a smažte 2 minuty.
Poznámka: Česnek nesmažte příliš dlouho, aby nezhořkl.
Zatímco se obsah pánve smaží, nakrájejte tvrdý sýr na tenké plátky a odložte je bokem. Nyní si připravte alobal, na který položte pečicí papír a vyskládejte plátky slaniny tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Na slaninu položte vepřovou panenku řezem nahoru. Řez v mase naplňte směsí cibule a žampionů, kterou pokryjte nakrájenými plátky sýra. Poté slaninou maso obalte a pokrm zabalte do papíru a alobalu, na kterém leží.
Vepřovou panenku pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut. Zatímco se maso peče, připravte si přílohu. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kousky. V míse je následně smíchejte se solí, pepřem, mletou sladkou paprikou a olejem.
Po upečení k masu na plech brambory vyskládejte a vše pečte na 200 °C dalších 30 minut. Poté alobal odbalte a pečte maso dalších 10 minut na stejnou teplotu.
Pečenou vepřovou panenku ve slanině podávejte s pečenými bramborami.
Tip: Pokrm můžete servírovat se zeleninovou přílohou, jako jsou například salátové okurky nebo cherry rajčata.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja