Pečené kuře na pivu s oreganem, sušeným česnekem a cibulí - postup přípravy
Pečené kuře je klasika. Bohužel, jeho potenciál často přichází vniveč. To, když se bojíme přidat na něj nějaké to koření navíc. Zde dvojnásob platí, že je dobré zapojit fantazii a chuť experimentovat. Představíme vám jednoduchý recept, který je přesto neobyčejný a zvláštní. Kouzlo spočívá právě v kombinaci koření, která dodá kuřecímu masu neopakovatelnou vůni a chuť.
Ingredience
Do malé misky nasypejte po jedné čajové lžičce soli, sušeného oregana, sušeného česnekového prášku a sušeného cibulového prášku. Přidejte půl lžičky chilli nebo kajenského pepře a stejné množství sladké červené papriky, nejlépe uzené. Všechno koření vzájemně dobře promíchejte.
Připravte si kuře a celé ho důkladně očistěte od případných zbytků peří a nadbytečných kousků kůže. Celý povrch kuřete potřete rostlinným olejem a posypejte ho připravenou kořenící směsí, kterou vmasírujte do celého povrchu kuřete. Nezapomeňte okořenit kuře také zevnitř břišní dutiny.
Otevřete plechovku piva a odlijte z ní 120 mililitrů. Zbytek nechte v plechovce, kterou zabalte do pečicího papíru a udělejte otvor v místě vstupu do plechovky. Vložte plechovku do kulaté formy, na jejíž dno vložte nástavec na bábovku, do jehož středu vsuňte pivní plechovku. Na tuto konstrukci pak nasaďte kuře a svrchu ho ještě posypejte zbytkem koření. Do spodní části formy nalijte odložené pivo. Takto připravené kuře vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte ho 2 hodiny. Čas od času s kuřetem pootočte.
Když je kuře krásně propečené, vyndejte ho z trouby, opatrně ho sejměte z podstavce (dejte pozor, maso je velmi křehké a snadno odpadá od kostí) a slijte výpek přes jemné sítko a metličkou ho jemně našlehejte. Kuře podávejte přelité výpekem spolu s bramborem či bramborovou kaší.