Pečené maso s pomeranči a bramborami - postup přípravy
Jídla z jednoho pekáčku jsou populární jak pro svou jednoduchost, tak i pro unikátní spojení chutí. V těch tě se nebojte improvizovat a zkuste variantu, kde nechybí maso, příloha, ale také několik kousků pomeranče.
Ingredience
Základem tohoto receptu je maso. Ideálně krkovice, která je šťavnatá a hodí se na pečení. Maso očistěte, omyjte a nakrájejte na větší kousky, které vhoďte do mísy. Dále oloupejte cibuli, tu nakrájejte na větší kousky a přihoďte k masu. Následuje ochucení pomocí soli, pepře, bazalky, červené papriky, případně dalšího koření. Vše spolu v míse důkladně promíchejte, aby se jednotlivé chutě propojily.
Na pánev nalijte trochu oleje, rozehřejte ho a nasypte do něho ochucenou masovou směs s cibulí. Nejprve zprudka opékejte, aby se maso zatáhlo. Potom zmírněte plamen, pánev přikryjte pokličkou a pomalu duste po dobu zhruba 10 minut, aby obojí změklo.
Když se dusí maso s cibulí, vezměte pomeranče. Používejte chemicky neošetřený, jelikož ho budete krájet i se slupkou, na kolečka velká asi půl centimetru. Kolečka pomeranče následně vyskládejte na dno hlubšího pekáčku. Na pomeranč přeneste veškerý obsah pánve. Tedy maso, zeleninu i vzniklý výpek. Následně pekáček pokryjte zbývajícími citrony a vše vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů, ve které jídlo pečte po dobu asi 40 minut.
Když se základ jídla peče, připravte si brambory. Ty důkladně omyjte a neloupejte je. Brambory nakrájejte na kolečka, silná zhruba půl centimetru. Vezměte si pekáček, lehce ho pomažte olejem nebo sádlem a vyrovnejte do něho brambory. V míse si mezitím smíchejte povolené máslo se solí, pepřem, červenou paprikou a bylinkami. Touto směsí brambory v pekáčku potřete. Pekáček následně vložte do trouby a pečte asi 30 minut.
Po uplynutí potřebné doby jak pro brambory, tak i masovou směs, můžete vše z trouby vyndat a naservírovat. Maso i brambory by měly být dokonale měkké a chutné. V budoucnu lze s jídlem jakkoliv experimentovat, s využitím různých druhů koření, dle obliby.