Pečené vepřové plátky s bramborem à la špíz - postup přípravy
Vepřové steaky lze připravit spolu s bramborem, cibulí a slaninou jako špíz a pak zajímavě servírovat. Vynikající jsou se zeleninovým salátem z červeného zelí.
Na maso
Na salát
Maso nakrájejte na centimetrové plátky, naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Brambory nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné, dejte je do mísy, osolte lžičkou soli, opepřete půl lžičkou pepře, přidejte 2 lžíce oleje a promíchejte. Cibuli nakrájejte na kolečka.
Připravte si dvě špejle či dřívka na špízy. Na každou navlékněte plátek brambory. Pokračujte plátkem masa, 2 kolečky cibule, plátkem slaniny a opět bramborou. Suroviny vrstvěte, dokud vám nedojdou.
Připravte si dva kusy alobalu, které přeložte přes sebe. Potřete je olejem, položte na něj připravené maso na špejli a zabalte ho do něj (viz video). Balíček s masem poté položte na plech a dejte do předehřáté trouby na 200 °C péct na hodinu.
Nakrájejte si na nudličky červené zelí. Přidejte k němu citronovou šťávu, trochu cukru a promíchejte. Pak přidejte nakrájené vařené vejce na kostičky, červenou papriku na nudličky, dále sterilovanou kukuřici a nasekanou petrželku. Na závěr dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem.
Po hodině pečení sejměte z vrchu masa alobal. Smíchejte sójovou omáčku, kečup, med, hrubozrnnou francouzskou hořčici a maso touto směsí potřete. Pak ho vraťte na 15 až 20 minut do trouby. Po upečení maso mezi špejlemi rozřízněte, zlomte špejle v polovině a podávejte se salátem.