Pečené vepřové řízky s brambory a salátkem - postup přípravy
Asi každý zná klasický recept na vepřové řízky smažené na pánvi na oleji. Není však na škodu jej trochu pozměnit a připravit si je v troubě. Dolaďte je chutným salátkem z okurek, vařenými brambory a máte vyhráno.
Brambory
Řízky
Salát
Nejprve dejte vařit brambory tak, jak jste zvyklí. Poté se vrhněte na přípravu řízků. Pokud máte maso vcelku, tak jej nakrájejte na 4 plátky silné asi 2 cm. Zakryjte je potravinářskou fólií a důkladně naklepejte.
Maso okořeňte z obou stran solí, mletým černým pepřem a nebojte se koření zapracovat ručně. Poté je obalte v trojobalu. Do rozšlehaných vajec můžete přidat kapku mléka.
Na pánvi rozpalte dostatečné množství oleje (lze použít i tuk) a řízky smažte na středním plameni po dobu 4 minut z každé strany. Nachystejte si plech na pečení, dejte do něj dva řízky a na každý dva plátky másla. Na ně umístěte vždy další řízek a završte dalšími plátky másla. Poté plech přikryjte navlhčeným pečicím papírem, alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů po dobu 15 minut.
Než se maso upeče, dodělejte přílohy. Pro přípravu salátku nakrájejte okurky na tenké plátky a smíchejte je v misce s jarní cibulkou pokrájenou nadrobno. Přidejte rostlinný olej a sůl dle chuti. Uvařené brambory sceďte, přendejte do hluboké mísy a promíchejte s kouskem másla a nadrobno nasekaným koprem. Míchejte opatrně. Upečené řízky vyndejte z trouby a podávejte s brambory a salátkem, dobrou chuť!