Pečený vepřový bůček s cibulí a česnekem - postup přípravy
Abyste zalahodili svým chuťovým pohárkům, nemusíte být michelinský šéfkuchař a připravovat složitá jídla, ty nejjednodušší recepty často totiž bývají zároveň nejchutnější. Takový pečený vepřový bůček podle receptu od paní Petry Pospíchalové je malé kulinářské nebe.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na středně hrubé kousky, které rozprostřete po celém dně pekáče. Česnek očistěte, nakrájejte ho na plátky a rovnoměrně ho nasypejte na cibuli.
Bůček omyjte a osušte papírovými utěrkami. Pokud je i s kůží, nařízněte ji ostrým nožem do tvaru mřížky. Celé maso posypejte solí a sladkou mletou paprikou a koření vetřete rukama do masa. Poté maso posypejte kmínem a vložte ho kůží dolů do pekáče na lůžko z cibule a česneku.
Maso v pekáči podlijte trochou vody, zakryjte ho víkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Pečte ho asi 1 až 1,5 hodiny. Poté sejměte z pekáče víko, otočte bůček kůží nahoru a nechte ho dopéct dočervena. Průběžně jej přelévejte výpekem.
Hotový bůček nakrájejte na porce a podávejte spolu s nakládanou zeleninou a čerstvým chlebem, anebo s houskovým či bramborovým knedlíkem, dušeným zelím nebo špenátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.