Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kachna na divoko se smetanovou omáčkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Kachna na divoko se smetanovou omáčkou - postup přípravy

Pečená kachna má být měkká s dokřupava vypečenou kůžičkou, připočítejte ještě lahodnou a jemnou smetanovou omáčku a vyjde vám dokonalý nedělní oběd. Kachna na divoko podle receptu paní Ilony Šimůnkové je navíc díky divokému koření a kořenové zelenině plná neodolatelné vůně i chuti.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Celou kachnu očistěte od případných zbytků peří a odstraňte vnitřnosti, pokud v kachně ještě jsou. Omyjte ji a zlehka osušte papírovými utěrkami.

2. KROK

Zeleninu oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, případně nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu vložte do pekáčku. Přidejte celé snítky rozmarýnu a tymiánu, bobkový list, nové koření, pepř a promíchejte

Tip: Zvolit můžete jakékoliv divoké koření dle vaší chuti. Vyzkoušejte například přidat celé kuličky jalovce.

3. KROK

Kachnu položte na směs zeleniny s kořením. Vše zalijte studeným drůbežím vývarem, přiklopte poklicí a nechte v lednici odležet po dobu 24 hodin. Během této doby kachnu v pekáčku několikrát otočte, aby byla rovnoměrně proleželá.

4. KROK

Před pečením kachnu lehce potřete olejem a poklaďte tenkými plátky másla. Přidaný tuk pomůže vytvořit při pečení zlatavou kůrčičku.

5. KROK

Namarinovanou kachnu přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C. Doba pečení závisí na velikosti kachny, obvykle to trvá 2–3 hodiny.

6. KROK

V průběhu pečení kachnu průběžně polévejte výpekem, aby se nevysušovala. Asi 30 minut před dopečením odstraňte z kachny alobal, aby se kůže vypekla a byla zlatavá a křupavá.

7. KROK

Upečenou kachnu vyjměte z pekáče a rozporcujte na čtvrtiny. Výpek v pekáči rozmixujte pomocí tyčového mixéru a zjemněte smetanou. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.

8. KROK

Pečenou kachnu podávejte se smetanovou omáčkou z výpeku a knedlíkem. Doporučujeme kynutý anebo houskový.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů