Perníková bábovka s jablky - postup přípravy
Snadná a rychlá bábovka, která ale chutná úplně jinak, než jste zvyklí, ozvláštní vaše domácí pečení a udělá radost každé návštěvě i vašim domácím strávníkům. O svůj osvědčený rodinný recept se s námi podělila paní Věra Dufková, která tuto superrychlou bábovku dělává doma ke kávě. Díky podílu jablek a také oleje je těsto dokonale vláčné i několik dní. Pokud ovšem tak dlouho vydrží, což se vám zřejmě téměř nestane.
Ingredience
Do mísy vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim vanilkový a moučkový cukr a vše vyšlehejte dohladka. Přilijte také olej a mléko a znovu promíchejte. K vlhkým surovinám postupně přimíchejte polohrubou mouku a prášek do perníku a vypracujte hladké a polotekuté těsto.
Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců, čistou dužninu nastrouhejte nahrubo a vmíchejte ji do těsta. To pak vlijte do formy, kterou jste předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Pečte bábovku okolo 40 minut, dokud není těsto úplně propečené, což vyzkoušejte zapíchnutou špejlí.
Po dopečení bábovku nechte ve formě vychladnout (trik našich babiček byl položit přes formu několik mokrých utěrek) a poté ji opatrně vyklopte, abyste bábovku nepřetrhli. Povrch bábovky posypejte moučkovým cukrem a podávejte.