Pikantní nakládané švestky - postup přípravy
Toto není obyčejný švestkový kompot. Je to originální recept ázerbajdžánské kuchyně, která se počítá mezi ty nejchutnější a zároveň nejoriginálnější na světě. Obsahuje takové věci, jako je česnek, máta nebo bobkový list. Určitě budete nadšení.
Ingredience na 1 sklenici o objemu 1,5 litru
Připravte si dobře zralé švestky, které rozkrojte tak, aby poloviny stále držely u sebe, a odstraňte pecky.
Česnek nasekejte najemno nožem nebo v elektrickém mlýnku a promíchejte ho se sušenou či čerstvou mátou. Přisypejte sušené chilli a znovu vše důkladně promíchejte.
Každou švestku rozevřete a prostor po pecce naplňte připravenou česnekovou směsí. Připravené švestky nechte chvíli uležet v lednici a mezitím vyčistěte a sterilizujte velké zavařovací sklenice.
Na dno každé sklenice vložte pár kousků kopru. Ten může být i se silnými a tuhými stonky, které obsahují spoustu vonných silic. Na lůžko z kopru vyskládejte česnekem naplněné švestky tak, aby byly co nejtěsněji vedle sebe. Tu a tam je prokládejte bobkovými listy a kuličkami černého pepře. Navrch pak položte opět trochu kopru. Tímto způsobem naplňte všechny sklenice.
Do naplněných sklenic vložte po dvou polévkových lžících soli, cukru a jablečného octa. Přiveďte k varu čistou vodou a nalijte ji do sklenic, aby dosahovala až po hrdlo a všechny ingredience byly úplně ponořené. Otevřené sklenice vyskládejte do hrnce s vodou, jehož dno je vyložené čistou utěrkou. Přiveďte vodu k varu a nechte ji probublávat 10 minut.
Vedle sklenic ve vroucí vodě můžete rovnou sterilizovat víčka. Zavařené sklenice důkladně uzavřete a víčka pevně zatáhněte. Po uzavření každou sklenici párkrát poválejte po stole, abyste zjistili případné netěsnosti víček a únik kapaliny. Hotové kompoty nechte vychladnout a uložte do sklepa či temné spíže.