Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pikantní nakládané švestky v oleji

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 1444 minut

Pikantní nakládané švestky v oleji - postup přípravy

Připravte si pikantní nakládané švestky podle jednoduchého receptu. Můžete je používat jako přílohu k nejrůznějším druhům masa. Navíc vydrží čerstvé i několik let.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Švestky důkladně omyjte, rozkrojte je na poloviny a zbavte je pecek. Poté je rozprostřete na mřížky a posypte je špetkou soli a cukru. Následně švestky vložte do sušičky na ovoce, kde je sušte při 70 °C po dobu 24 hodin. 

2. KROK

Poznámka: Místo sušičky na ovoce můžete použít k sušení švestek klasickou troubu. V takovém případě doba sušení závisí na výkonnosti vaší trouby. Většinou stačí švestky sušit při 50 °C po dobu 2–4 hodin.

3. KROK

Poté, co se švestky vysušily, do rendlíku vlijte olej a rozpalte ho (měl by být horký, ale nemělo by se z něj kouřit – potrvá to přibližně 4 minuty). 

Poznámka: Množství uvedených ingrediencí je určeno k naplnění jedné zavařovací sklenice o objemu 500 ml. 

4. KROK

Veškeré koření smíchejte dohromady a začněte s plněním sterilizovaných sklenic. Na dno každé sklenice vložte několik švestek, které zasypte nakrájenými stroužky česneku. Ten pokryjte pár kolečky chilli papričky, kterou zasypte směsí koření. 

5. KROK

Poznámka: Vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience. Poslední vrstvu by mělo tvořit pár švestek. Tento postup opakujte u všech sklenic. 

6. KROK

Nakonec do každé sklenice vsypte polovinu lžičky soli, dvě lžíce cukru a vlijte 1 lžíci vinného nebo jablečného octa. Na úplný závěr naplňte sklenice horkým olejem a pevně je uzavřete sterilizovanými víčky. 

7. KROK

Sklenice několikrát otočte, aby se olej dostal úplně všude a cukr se solí se rychleji rozpustily. Poté nechte jejich obsah volně vychladnout a skladujte je na chladném a temném místě. 

Poznámka: Při správném skladování vydrží švestky čerstvé i několik let.

8. KROK

Tip: Pikantní nakládané švestky jsou ideální jako lahodná příloha ke smaženému nebo pečenému masu, ať už se jedná o maso drůbeží nebo například zvěřinu. 

9. KROK

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit až 4 zavařovací sklenice o objemu 500 ml. Z 5000 g švestek můžete získat 1500 g sušeného ovoce.

10. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů