Pikantní nakládané švestky v oleji - postup přípravy
Připravte si pikantní nakládané švestky podle jednoduchého receptu. Můžete je používat jako přílohu k nejrůznějším druhům masa. Navíc vydrží čerstvé i několik let.
Ingredience
Švestky důkladně omyjte, rozkrojte je na poloviny a zbavte je pecek. Poté je rozprostřete na mřížky a posypte je špetkou soli a cukru. Následně švestky vložte do sušičky na ovoce, kde je sušte při 70 °C po dobu 24 hodin.
Poznámka: Místo sušičky na ovoce můžete použít k sušení švestek klasickou troubu. V takovém případě doba sušení závisí na výkonnosti vaší trouby. Většinou stačí švestky sušit při 50 °C po dobu 2–4 hodin.
Poté, co se švestky vysušily, do rendlíku vlijte olej a rozpalte ho (měl by být horký, ale nemělo by se z něj kouřit – potrvá to přibližně 4 minuty).
Poznámka: Množství uvedených ingrediencí je určeno k naplnění jedné zavařovací sklenice o objemu 500 ml.
Veškeré koření smíchejte dohromady a začněte s plněním sterilizovaných sklenic. Na dno každé sklenice vložte několik švestek, které zasypte nakrájenými stroužky česneku. Ten pokryjte pár kolečky chilli papričky, kterou zasypte směsí koření.
Poznámka: Vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience. Poslední vrstvu by mělo tvořit pár švestek. Tento postup opakujte u všech sklenic.
Nakonec do každé sklenice vsypte polovinu lžičky soli, dvě lžíce cukru a vlijte 1 lžíci vinného nebo jablečného octa. Na úplný závěr naplňte sklenice horkým olejem a pevně je uzavřete sterilizovanými víčky.
Sklenice několikrát otočte, aby se olej dostal úplně všude a cukr se solí se rychleji rozpustily. Poté nechte jejich obsah volně vychladnout a skladujte je na chladném a temném místě.
Poznámka: Při správném skladování vydrží švestky čerstvé i několik let.
Tip: Pikantní nakládané švestky jsou ideální jako lahodná příloha ke smaženému nebo pečenému masu, ať už se jedná o maso drůbeží nebo například zvěřinu.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit až 4 zavařovací sklenice o objemu 500 ml. Z 5000 g švestek můžete získat 1500 g sušeného ovoce.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов