Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pletený velikonoční mazanec

2,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 230 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Pletený velikonoční mazanec - postup přípravy

K Vánocům patří pletená vánočka a k Velikonocům mazanec. Není však nic lepšího, než to skloubit a zaplést mazanec. Speciální tukové těsto má svůj původ v bulharském receptu a velmi dobře se s ním pracuje. Je pružné a pevné jako modelína, po upečení se ale krásně nafoukne a je vláčné jako obláček. Pletení se nemusíte obávat. Možná na první pohled vypadá složitě, když na to ale přijdete, budete chtít takto zaplétat i obyčejné housky.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte kvásek ze sušeného droždí, jedné lžíce mouky, jedné lžíce cukru a 100 mililitrů teplého mléka. Vše promíchejte a nechte na teplém místě stát 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi neobjeví pěnivá čepice.

2. KROK

Do misky vyklepněte tři vajíčka, přičemž u dvou z nich oddělte žloutek od bílku. Bílky si schovejte na jiné použití a žloutky přidejte k jednomu celému vejci. Přidejte špetku soli, vanilkový cukr a 120 gramů obyčejného cukru. Elektrickým šlehačem pak vše vyšlehejte do světle žluté pěny. Přidejte strouhanou kůru z jednoho citrónu a vzešlý kvásek, a nakonec do těsta postupně v několika krocích zapracujte prosátou hladkou mouku.

3. KROK

Do vzniklého těsta postupně zapracujte po menších kostičkách 50 gramů másla a ručně hněťte, dokud nezíská hladkou a nelepivou strukturu. Na těsto po troškách přikapávejte olej, který pokaždé dobře zapracujte. Výsledkem by mělo být nepřilnavé, pružné těsto. Mísu potřete olejem, vložte do ní těsto a překryjte jej potravinářskou fólií. Na teplém místě ho nechte 2 až 3 hodiny kynout.

4. KROK

Rozinky a brusinky spařte v misce vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Pak vodu slijte a ovoce osušte papírovými utěrkami.

5. KROK

Vykynuté těsto jemně vyjměte z mísy na naolejovanou pracovní plochu a lehce ho prohněťte. Rozkrojte ho na 4 díly, které zformujte do tvaru koule, zakryjte je fólií a nechte 10 minut odpočívat. Každý bochánek rozválejte na dlouhý a tenký obdélník. Aby se nelepil na stůl či váleček, nepoužívejte mouku, ale rostlinný olej. Plát řídce posypejte spařenými a okapanými rozinkami a brusinkami a z delší strany jej stočte do pevné a tenké role. Spoje pak dobře zamačkejte, aby se nerozbalovaly.

6. KROK

Prameny těsta položte přes sebe tak, aby se křížily uprostřed své délky. Vždy dva prameny leží vedle sebe a dva je kříží tak, že leží pod jedním a druhý překrývá svrchu (viz video). Vezměte jeden z pramenů, který se kříží s příčným pramenem vespod a přeložte jej přes ten rovnoběžný vedle něj. Takto postupně po směru hodinových ručiček překřižte prameny ze všech stran. Když dojdete k poslednímu, pokračujte stejným způsobem proti směru hodinových ručiček. Takto skládejte prameny, dokud nedojdete na konec, a vždy sousední prameny spojte k sobě.

7. KROK

Zapletený mazanec vložte do kulaté dortové formy vyložené ze všech stran pečicím papírem. Smíchejte jeden žloutek s jednou lžící mléka a touto směsí potřete celý povrch mazance. Posypejte ho trochou cukru a plátky mandlí a vložte jej péct do trouby předehřáté na teplotu 170 °C po dobu 25 až 30 minut.

8. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů