Pletený závin s vlašskými ořechy - postup přípravy
Provoňte svůj domov neotřelým závinem s vlašskými ořechy, který je díky originálnímu způsobu pletení rovněž velmi atraktivní a elegantní na pohled. Nemusí se jej bát vyzkoušet ani začátečníci, jeho příprava je totiž mnohem snazší, než se zdá.
Těsto
Náplň
V míse smíchejte vejce, cukr, olej, změklé máslo a šlehejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Přilijte teplé mléko a zamíchejte. Přisypejte droždí, znovu zamíchejte a poté vsypejte mouku s krupicí. Nyní začněte míchat směs rukama a vytvořte jemné těsto.
Hotové těsto vložte do misky a přikryjte potravinovou fólií. Nechte kynout asi 30 minut. Jakmile je těsto vykynuté, rozdělte ho na dva stejné bochánky a znovu přikryjte potravinovou fólií. Nechte odstát 10 minut.
Po této době oba bochánky rozválejte do tvaru obdélníku a jejich střed namažte trochou másla. Do středu obou těst nasypejte ořechy a rozinky a kraje těsta nařezejte rádýlkem na proužky o šířce asi 1,5 cm.
Nyní začněte kraje těsta postupně překládat jeden přes druhý a konce motejte do sebe přesně tak, jak je to ukázáno níže ve videu.
Připravené záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem a přikryjte potravinovou fólií. Nechte je stát 15 minut. Po této době potřete povrch obou závinů zbytkem rozšlehaného vejce a pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 35 minut.
Tip: Závin podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Mazzali Oshxona