Plněná paprika s rajskou omáčkou a těstovinami - postup přípravy
Paprikové lusky plněné mletým masem lze uvařit v dobré rajské omáčce zjemněné trochou smetany, dokonce do ní hravě zapracujete zbylé odkrojky z paprik. Recept nám poskytla paní Ivana Reisingerová.
Ingredience
Cibuli nakrájejte na kostičky. Z paprik vydlabejte semeník a ponechte je v celku. Odkrojené vršky ale nevyhazujte, využijete je později do omáčky. Očistěte kořenovou zeleninu a pokrájejte ji na kostky.
Dejte do hrnce trochu sádla a nechte na něm smažit kořenovou zeleninu. Až začne mírně hnědnout, přidejte cibuli, vršky paprik, cukr a nechte vše smažit, dokud nebude cibule sklovatět. Přidejte rajský protlak, zarestujte ho, zalijte vše vývarem a nechte vařit.
Do mísy dejte obě mletá masa, neuvařenou rýži a dle chuti vše osolte a opepřete. Důkladně promíchanou směs napěchujte do vydlabaných paprik. Vložte je do hrnce s vařící se zeleninou a pod poklicí na mírném plameni je vařte asi 90 minut, občas promíchejte.
Pak papriky vyndejte, obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto. Omáčku zjemněte trochou smetany a v případě potřeby ji dosolte nebo doslaďte.
Tip: Pro vylepšení chuti můžete do omáčky zkusit přidat prolisovaný stroužek česneku.
Pokud je omáčka moc řídká, lze před vlitím do hrnce do smetany přimíchat trochu hladké mouky. Omáčku provařte a vraťte do ní papriky, aby se prohřály. Těstoviny uvařte dle návodu. Hotové papriky v rajské omáčce servírujte s vařenými těstovinami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.