Plněná vánočka z kynutého těsta - postup přípravy
O Vánocích by v žádné domácnosti neměla chybět voňavá plněná vánočka. Díky tomuto receptu si můžete pochutnat na jemném pečivu s tvarohem a rozinkami.
Kvásek
Těsto
Náplň
Na potření
Na vymazání
V misce smíchejte droždí s mlékem a třemi lžícemi mouky. Přidejte trochu cukru, vše zamíchejte, misku přikryjte potravinovou fólií a droždí nechte reagovat 10–15 minut.
Kvásek přeložte do mísy od robota, do které přidejte také mouku, vejce, med, máslo a špetku soli. Mícháním vytvořte těsto, které přikryjte a nechte kynout 30 minut na teplém místě.
Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou, rozinkami, cukrem a kukuřičným škrobem. Přidejte vaječné žloutky s vanilkovou pastou a mícháním ingredience spojte.
Tip: Místo vanilkové pasty můžete použít tekutější vanilkový extrakt.
Trochou mouky posypte vál, na kterém vykynuté těsto prohněťte a poté ho rozdělte na 3 stejně velké části. Každou z nich vyválejte na plát o výšce 0,5 cm, který potřete třetinou náplně.
Každý potřený plát těsta zarolujte a vzniklé válečky zapleťte jako cop do sebe.
Tip: Při pletení vánočky se nechte inspirovat postupem níže ve videu.
Máslem vymažte zapékací mísu, kterou vysypte moukou, a vložte do ní vánočku. Střed každého válečku nařízněte nožem a vánočku nechte kynout 10–15 minut pod utěrkou.
Po této době povrch těsta potřete směsí mléka a rozšlehaného vejce a vánočku pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 40 minut.
Poznámka: Po vychladnutí plněnou vánočku podávejte nakrájenou na kousky a namazanou máslem, Nutellou nebo jinou oblíbenou pomazánkou. Skvěle chutná i samotná.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte