Plněné bramborové knedlíky - postup přípravy
Může se zdát, že se jedná o klasiku, na které se už nedá co vylepšit. Ani to ale nemusí být až tak úplně pravda. Ukážeme vám recept pocházející z Ukrajiny, který toto notoricky známé jídlo celkem zajímavým způsobem vylepšuje. Zkuste ho a v ústech zažijete dokonalou chuťovou explozi.
Těsto
Náplň
Posypka
Aby byly plněné bramborové knedlíky dokonalé, budeme potřebovat správné těsto. Na něho se následně uvaří brambory, zhruba 30 minut, které se přecedí a potom se ještě teplé propasírují. Potom je nechte chladnout. Až potom je možné do brambor přidat všechny ostatní ingredience, které se stanou základem na bramborové těsto. To zpracujte rukama na požadovanou konzistenci. Když je hotovém, udělejte z něho bochánek a nechte ho 30 minut odpočinout.
Když těsto odpočívá, nachystejte masovou náplň. Vezměte cibuli, oloupejte ji, jemně ji nakrájejte a potom k ní přidejte namleté drůbeží maso. To dle chuti ochuťte solí a pepřem. Přidejte studenou vodu a rukou propracujte na požadovanou, mírně lepivou konzistenci.
Z těsta vždy kousek ukrojte, vytvořte z něho kuličku, tu v dlani zmáčkněte a vznikne vám placka. Tu dotvarujte a do jejího středu dejte dostatek masové náplně. Potom přes ni přetahujte kraje a tím ji zabalte. Buď důkladní, aby náplň nikde nevylézala ven. Takto pokračujte, až zpracujete všechno těsto i všechno maso.
Když jsou všechny knedlíky nachystané, můžete se pustit do jejich vaření. Nachystejte velký hrnec s dostatkem osolené vody, kterou přivedete k varu. Potom do této vody přidáváte knedlíky, jeden po druhém, v rychlém tempu. Doba vaření je zhruba 10 minut. Potom je vyndejte a nechte je okapat od přebytečné vody.
Tu vytvoříte velmi jednoduše. Na pánev dejte na kostky nakrájenou slaninu, která až pustí tuk, doplníte také nakrájenou cibulí. Tu pomalu restujte a když změkne, přidejte také na malé kostky nakrájenou mrkve. Obojí restujte do lehce hnědé barvy. Když je posypka připravena, nasypte ji na knedlíky, na ně dále dejte ještě zakysanou smetanu a už se můžete pustit do první ochutnávky.