Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou - postup přípravy

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, salámem nebo škvarky jsou veliká dobrota, kterou opovrhne jenom málokdo. Vyzkoušejte je podle osvědčeného receptu od paní Jaroslavy Slavíkové, která přidává k dobru i osvědčený trik s octem.

Ingredience pro:
1 porce

Na knedlíky

Na zelí s cibulkou

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte vychladnout. Poté je nastrouhejte nahrubo, přidejte k nim mouku (její množství přizpůsobte podle moučnatosti brambor), krupičku, vejce, sůl a dvě polévkové lžíce octa.

Stolní ocet je vhodné do těsta přidat proto, že knedlíky po uvaření zůstanou krásně hladké a bez slizkého povrchu. Samotný ocet se z těsta vyvaří a z hotových knedlíků není vůbec cítit. Pokud ocet přidáváte, nepřidávejte do těsta bramborový škrob, pokud jste na to jinak zvyklí.

2. KROK

Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, z něhož zformujte válečky, nakrájejte je na plátky a z každého vytvořte placku. Doprostřed každé placky položte kopičku nadrobno nakrájeného vařeného uzeného masa, salámu nebo nasekaných škvarků. Z části těsta můžete vytvořit klasické šišky bramborových knedlíků. Zacházejte s nimi stejně, jen je nechte vařit delší dobu, tedy asi 20 minut.

3. KROK

Zabalte náplň do těsta, spoj zamačkejte, aby se balíčky nerozbalovaly, a vhoďte je do hrnce s vroucí, mírně osolenou vodou, kde nechte knedlíky vařit asi 13 minut v závislosti na jejich velikosti. Po dovaření vylovte knedlíky děrovanou lžící ven a každý propíchněte vidličkou, aby z něho mohla unikat pára a uvnitř se nesrazil. Povrch knedlíků potřete trochou rostlinného oleje, případně sádla.

4. KROK

Pro přípravu zelí slijte kysané zelí z nálevu, nechte ho okapat a překrájejte ho na kratší vlákna. Vložte ho do hrnce, zalijte vodou, přidejte trochu soli a cukru, přilijte kapku rostlinného oleje a nechte jej vařit, dokud není téměř měkké.

5. KROK

Zelí jemně zaprašte polohrubou moukou (dle svých zvyklostí, případně přidejte najemno nastrouhanou bramboru, zahušťování ale není tak docela nutné) a nechte ho ještě asi 10 až 15 minut provařit. Zelí podle chuti dolaďte cukrem a odstavte ze sporáku.

6. KROK

Nakonec nakrájejte cibuli na čtvrtkolečka a na troše sádla ji osmažte do temně zlatavé barvy. Knedlíky rozdělte na talíře, přidejte k nim kopeček zelí, lžíci osmažené cibulky i s roztaveným sádlem a podávejte.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů