Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné kokosky s džemem a čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 97 minut

Plněné kokosky s džemem a čokoládou - postup přípravy

Plněné kokosky s džemem jsou skvělou kombinací křupavé textury, jemné čokolády a osvěžující ovocné chuti. Jsou cukrovím, které nezůstane bez povšimnutí.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Linecká kolečka

Kokosové pusinky

Žloutkový krém

Náplň

K namáčení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mouku smíchejte se změklým máslem a cukrem. Přidejte citronovou kůru a vaječné žloutky. Z ingrediencí vytvořte těsto, které rozdělte na 4 části. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte.

2. KROK

Z jedné části těsta vyválejte plát o výšce 0,4–0,5 cm, z kterého vykrojte kolečka. Ta vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. Odřezky smíchejte s polovinou druhé části vychlazeného těsta a postup opakujte.

3. KROK

Tip: Zatímco pracujete s jednou částí těsta, ostatní přikryjte fólií a vložte do lednice, aby těsto nevysychalo a bylo hutnější. 

4. KROK

Následně kolečka pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 7–8 minut. 

Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Kolečka by měla mít, po upečení, světle hnědou barvu.

5. KROK

Zatímco cukroví chladne, připravte kokosové pusinky. Vaječné bílky vyšlehejte, ve vodní lázni, s cukrem. Asi po 3 minutách, po rozpuštění cukru a dosáhnutí požadované teploty, směs ostavte z tepla a pomocí robota vyšlehejte tuhý sníh. 

6. KROK

Poznámka: Aby bylo bezpečné bílky konzumovat, je důležité, aby prošly teplotou 72–76 °C. 

7. KROK

Asi po deseti minutách šlehání do sněhu opatrně vmíchejte, nadvakrát, kokosovou moučku. 

Tip: Při zbrklém míchání by mohl sníh zřídnout.

8. KROK

Plech potřete tukem a položte na něj pečicí papír. Na tom vytvářejte z pusinkové směsi malé hromádky, které pečte v předehřáté troubě na 100 °C po dobu 70–80 minut. 

9. KROK

Tip: Pro ulehčení práce můžete směs na plech nanášet pomocí cukrářského sáčku. Doba pečení je závislá na velikosti hromádek – čím větší budou, tím déle se budou péct.

10. KROK

Upečené pusinky nechte vychladnout a připravte žloutkový krém. Do rendlíku vsypte cukr, který smíchejte s vodou a vytvořte sirup. V samostatné míse vyšlehejte vaječné žloutky. Jakmile sirup dosáhne teploty 123 °C, za stálého šlehání ho okamžitě přilijte ke žloutkům. 

Poznámka: Směs šlehejte do vychladnutí.

11. KROK

Poté do směsi, za stálého šlehání, přidávejte postupně máslo pokojové teploty. Na závěr do krému vmíchejte vanilkový extrakt. 

Tip: Vanilku můžete nahradit kávou, kakaem nebo například oříšky.

12. KROK

Žloutkový krém přeložte do cukrářského sáčku a naneste ho na okraje lineckých koleček. Do středu každého kolečka naneste džem. 

13. KROK

Ozdobená linecká kolečka přikryjte pusinkami a dejte je do lednice ztuhnout. Mezitím připravte polevu k namáčení. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem. Polevu k namáčení nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

14. KROK

Do čokolády namáčejte spodní část plněných kokosek, nechte je okapat a poté je ukládejte na studený plech, pokrytý pečicím papírem a poté je vložte do lednice, kde je nechte ztuhnout. 

Tip: Cukroví je dobré nechat v lednici až do druhého dne.

15. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

16. KROK

Videopostup krok za krokem

17. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů