Poctivý domácí sýr z mléka - postup přípravy
Není nad to jednou za čas vyjít ze své komfortní zóny a trošku si zaexperimentovat, například s tvorbou sýra. Ta je sama o sobě tak trochu alchymie a chce to roky studia, abyste zvládli vytvořit pořádný a kvalitní sýr. Tento konkrétní ovšem zvládne každý začátečník.
Ingredience
Mléko přelijte do hrnce, přidejte sůl a cukr (dle chuti, jedna lžička je ovšem optimální množství, pokud si nejste jisti), promíchejte a dejte vařit na sporák. Jakmile mléko začne vřít, přidejte i citronovou šťávu a neustále míchejte.
Jakmile se začne oddělovat sýr, tak míchejte ještě další minutu a poté vypněte oheň. Celou sýrovou směs sceďte přes cedník a poté ji v něm nechejte ještě 3 až 4 hodiny odkapat. Nakonec ji vyklopte do talíře a máte lahodný, smetanový sýr. Dobrou chuť!