Pravá domácí slanina - postup přípravy
Slanina je královna všech uzenin. Mnoho lidí si bez ní nedokáže představit začátek nového dne a zlí jazykové tvrdí, že se slaninou je zkrátka všechno lepší. Pokud vám však z nějakého důvodu vadí představa kupovaných uzenin (máte naše plné pochopení), možná už jste někdy uvažovali nad tím, jak moc těžké by bylo připravit si ji doma. Odpověď nyní leží před vámi. Od vaší vysněné domácí pochoutky vás dělí pouhých pár minut práce a 8 dní čekání. Za vyzkoušení to tak rozhodně stojí.
Ingredience
V misce smíchejte všechno koření a soli. Bobkový list do směsi nalámejte na malé kousky a česnek prolisujte nebo jemně utřete nožem, popřípadě použijte česnek granulovaný.
Pokud byste použili maso jiné váhy, pak počítejte s přepočtem klasické soli, jejíž množství by mělo být 2 % na 1 kg, a dusitanové soli a cukru, kterých má být 1 % na 1 kg masa. Množství ostatních přísad případně zkorigujte podle chuti.
Hotovou směs vyklopte na maso a rukama ji do něj důkladně vmasírujte, a to ze všech stran, včetně kůže. Maso pak vložte do uzavíratelného plastového sáčku, z něhož vytlačte vzduch a uskladněte na chladném místě po dobu 4 dnů kůží dolů. Po jejich uplynutí vyjměte maso ze sáčku, přemístěte ho do nového a nechte ležet další 4 dny, tentokrát kůží navrch.
Po dalších čtyřech dnech maso rozbalte a smyjte z povrchu masa veškeré koření. Pak jej papírovým ubrouskem osušte dosucha a vložte na 2,5 až 3 hodiny do trouby péct jen na mřížce při teplotě 100 °C.
Po uplynutí doby pečení vyndejte maso z trouby, nechte ho zvolna zchladnout na pokojovou teplotu a uložte ho přes noc vychladit do lednice a slanina je hotová. Pak už jen ostrým nožem nakrájejte na proužky a podávejte s čerstvým pečivem či použijte pro další vaření.