Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ořechový dort s bílou čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Ořechový dort s bílou čokoládou - postup přípravy

Ořechy nemusí být jenom součást snídaně. Když se dají do těsta, posunou každý zákusek na nový level. Použití těchto ingrediencí ale není to jediné, čím tento dortík zaujme. Ohromí i milovníky bílé čokolády.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Příprava těsta je jednoduchá. Jeho základem jsou vaječné bílky, které se vyšlehají společně s cukrem. Vznikne sníh tuhé a pevné konzistence. Do něj se už opatrně vmíchají také ořechy, které by měly tvořit hlavní základ těsta. Aby byla zajištěna také jeho optimální konzistence, přidá se také mouka. Těsto by mělo držet jednotně, ale zároveň být dostatečně tekuté.

2. KROK

Hotové těsto se následně nalije do hlubšího plechu. Ten je třeba vymazat buď máslem, nebo postačí pokrýt jeho dno a boky pečicím papírem. Těsto se následně nalije do plechu, rozetře se k okrajů a může se dát péct. Teplota pečení je 180 stupňů Celsia. Těsto na ořechový dort se peče zhruba 30 minut.

3. KROK

V době pečení těsta se může připravovat krém, jehož základem je bílá čokoláda. Než se na ní ale dostane řada, začíná se s vyšleháním vaječných žloutků. Když mají potřebnou konzistenci, tak se přidává mléko, máslo a na závěr nalámaná čokoláda. Vše se následně přivede k varu, díky čemuž se všechny ingredience rozpustí a také spojí. Za stálého míchání se krém ohřívá do doby, než bude mít hladkou a vláčnou, dokonalou konzistenci. Ta je důležitá proto, aby krém po vychladnutí držel dokonalý tvar.

4. KROK

Hotové těsto se nechá chvíli chladnout, stejně jako samotný krém. Poté už stačí jenom kompletace. Ta je snadná, protože krém se pouze namaže rovnoměrně a důkladně na těsto. Takto hotový dezert se ještě na plechu vloží na několik hodin do lednice, aby byl především krém dokonale tuhý. Následuje vyndání a krájení. Vylepšením na závěr může být ještě polití rozpuštěnou bílou čokoládou a posypáním nahrubo nasekanými ořechy. Nic se nezkazí ani dávkou domácí šlehačky, která celkovou jemnost dezertu zajímavě podpoří.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů