Pravá dršťková polévka - postup přípravy
Někdo ji miluje, jiný nenávidí. Žádné vlažné postoje většinou nikdo vůči dršťkové polévce nechová. Ti, kteří ji milují, na ni však nedají dopustit. Pokud máte v rodině někoho takového, připravte mu polévku podle osvědčeného receptu od paní Ivany Dunové.
Ingredience
Hovězí dršťky důkladně propláchněte, odřežte z nich tuk a nepěkné části a zbytek nařežte na pásy. Vložte je do hrnce, zalijte je vodou, přidejte jednu či dvě hrsti sušené majoránky a nechte je 20 minut povařit (díky majoránce nebude tolik cítit charakteristický zápach vařených drštěk). Po dovaření dršťky slijte, propláchněte horkou vodou, vraťte je do hrnce s novou vodou a další hrstí majoránky a nechte vařit dalších 20 minut. Tento postup opakujte ještě jednou, tedy potřetí.
Majoránku můžete v této fázi vynechat, připravte se však na intenzivní zápach typický pro syrové dršťky.
Po třetím povaření dršťky opět slijte a propláchněte, vraťte je zpátky do hrnce, přidejte k nim hovězí kosti a případně maso, přihoďte bobkový list a kuličky nového koření a černého pepře. (Pokud je při vaření vložíte do čajového sítka nebo do gázového váčku, nebudete je poté muset z vývaru nijak lovit ani cedit.) Přihoďte také očištěnou mrkev, petržel, kousek celeru a libeček, přidejte trochu soli a vše vařte asi 2 hodiny.
Zeleninu vytáhněte z hrnce ve chvíli, kdy je měkká, ale ne úplně rozvařená, aby se dala nakrájet do výsledné polévky. Maso s kostmi a dršťkami vařte, dokud dršťky úplně nezměknou.
Výsledný vývar slijte, pokud chcete, tak i přes sítko, abyste odfiltrovali koření a pevné části. Dršťky nakrájejte na drobné proužky a maso na kostičky. Nakrájejte také kořenovou zeleninu a očištěnou cibuli nadrobno. Cibuli v hrnci osmahněte na sádle a nechte odpařit vodu. Posypejte ji sladkou paprikou a přihoďte pokrájené dršťky, případně i maso.
Do směsi prolisujte jeden nebo dva stroužky česneku, posypejte solí a vegetou a vše společně trochu poduste. Směs v hrnci podlijte dříve připraveným vývarem a přihoďte nakrájenou zeleninu. Polévku přiveďte k varu.
Vedle v pánvi rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje a osmahněte na něm dvě nebo tři lžíce mouky do tmavší zlatavé barvy. Poté z hrnce přidejte k jíšce jednu naběračku tekutiny a důkladně směs promíchejte. Následně ji vlijte za stálého míchání do polévky. Vše společně nechte provařit a nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, česnekem a nakonec majoránkou. Vypněte oheň, nechte polévku chvilku odpočinout a podávejte.