Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pražské koláče

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Pražské koláče - postup přípravy

Pražské koláče jsou zvláštní druh sladkého pečiva, do jehož těsta se přidává majonéza, a celkově vypadají spíše jako něco mezi koblihou a větrníkem. Pokud byste je rádi vyzkoušeli, postupujte podle osvědčeného receptu od paní Romany Važanské.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Na drobenku

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky rozdrobte droždí, přidejte k němu cukr a obojí dobře promíchejte. Mléko a vodu ohřejte, aby byly vlažné, ale nikoliv horké, smíchejte je dohromady a přidejte k nim vejce a špetku soli. Směs prošlehejte metlou dohladka a přilijte ji k rozmíchanému droždí s cukrem.

Nakonec do směsi přidejte oba druhy mouky (tu hladkou prosejte přes sítko, aby se netvořily hrudky) a vypracujte soudržné a elastické těsto. Zformujte ho do bochánku a v zakryté míse ho nechte asi 1 hodinu kynout.

2. KROK

Připravte si drobenku tak, že smícháte hrubou mouku s moučkovým cukrem a k této směsi přihoďte na menší kostky pokrájené, ledově vychlazené máslo. Rukama, nožem, vidličkou či kuchyňským robotem zpracujte přísady do písčité konzistence a uložte ji v zakryté misce do lednice.

3. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rukama ho ještě trochu propracujte a rozdělte ho na 10 až 12 stejně velkých kousků. Z každého zformujte kouli a položte ji na plech pokrytý pečicím papírem. Svrchu všechny koule dlaní trochu stlačte, zakryjte je utěrkou a nechte je ještě asi 10 minut nakynout.

Povrch bochánků potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte připravenou drobenkou. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dozlatova, což bude trvat kolem 25 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

4. KROK

Zatímco se koláče pečou, připravte si krém. Do hrnce nalijte mléko, ale trošku ho nechte stranou vedle ve skleničce. Do tohoto odloženého mléka nasypejte škrob a rozmíchejte ho dohladka.

K mléku v hrnci přisypejte vanilkový a moučkový cukr, přidejte pokrájené máslo a vše zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Poté vmíchejte rozpuštěný škrob a za stálého míchání vařte směs do zhoustnutí. Výsledný pudinkový krém nechte úplně vychladnout.

Plnotučnou smetanu vyšlehejte do pevné pěny, přidejte ji k pudinkovému krému a vše krátce prošlehejte.

5. KROK

Upečené bochánky nechte vychladnout a ostrým nožem je rozkrojte podélně na poloviny. Připraveným krémem naplňte zdobicí sáček a s jeho pomocí vytlačte po celé ploše řezu spodních polovin koláčů vrstvu krému.

Krém zaklopte vrchní polovinou koláčů, které nakonec posypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů