Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Moravské koláče s tvarohem a povidly

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Moravské koláče s tvarohem a povidly - postup přípravy

Moravské kynuté koláče jsou česká klasika, které jen málokterý milovník sladkých moučníků dokáže odolat. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Martina Wágnerová.

Ingredience pro:
30 kusů
+ -

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte trochu cukru a rozdrobte droždí. Zamíchejte a několik minut počkejte, dokud nezačne pracovat kvásek.

2. KROK

Pak k němu přidejte žloutky, olej, mouku a sůl. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte mísu s těstem utěrkou a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. KROK

Během kynutí si připravte tvarohovou náplň. Dejte do mísy tvaroh, vejce, kukuřičný škrob (maizena), cukr a rum a promíchejte. Množství cukru a rumu můžete upravit dle chuti.

4. KROK

Poté si připravte drobenku. Do talíře dejte mouku, cukr a změklé máslo a mněte všechny ingredience mezi prsty, dokud nebude drobenka hotová.

5. KROK

Z těsta vyválejte plát o tloušťce přibližně 7 milimetrů. Hrnečkem z něj poté vykrajujte kolečka, bude jich asi 30. Následně jim zlehka roztáhněte okraje.

6. KROK

Doprostřed každého kolečka dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte do kuličky. Spojem dolů je položte na vymazaný plech, můžete ho i vyložit pečicím papírem.

7. KROK

Obráceným koncem vařečky udělejte do kuliček důlky a zatlačte až na dno. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem, do důlku vtlačte lžičkou trochu povidel, posypejte je drobenkou a lžičkou drobenku zlehka upěchujte. Koláčky nechte na plechu 20 minut kynout.

8. KROK

Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte koláčky dozlatova. Po upečení je můžete posypat moučkovým cukrem.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů