Převrácený borůvkový koláč - postup přípravy
Honí vás i vaše děti mlsná? Pak se společně pusťte do pečení převráceného borůvkového koláče! Jemnou a šťavnatou chuť piškotového těsta si rozhodně zamilujete. Hodit se bude k moučníku třeba šálek dobré kávy.
Ingredience
Začněte tím, že si v míse vyšleháte vajíčka spolu s krupicovým cukrem a tím vanilkovým. Poté přilijte přírodní bílý jogurt, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte hladké polotekuté těsto.
Fáze pečení borůvkového koláče a jeho servírování
Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč, vystelte ji pečícím papírem, a ten ještě pomažte změklým máslem (dno a okraje). Následně do formy nasypte rovnoměrně čerstvé borůvky (omyté) a nalijte na ovoce připravené vanilkové těsto.
Nakonec dejte koláč péct do trouby na cca 20 minut při teplotě 170 až 180 °C. Hotový moučník vyjměte z trouby, nechte zchladnout a poté vyklopte tak, aby byly borůvky na vrchu. Dle libosti můžete koláč posypat moučkovým cukrem.
Podávejte menší porce například s kopečkem šlehačky. Hodit se bude i zakysaná smetana a šálek kávy či čaje. Přejeme vám dobré chutnání.
Různé variace piškotového koláče
Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvé borůvky, můžete vcelku dobře použít i jiné oblíbené ovoce. Skvělé budou v piškotovém těstě i vypeckované třešně, višně, červený rybíz, meruňky, broskve anebo jahody. Možné je vytvořit i mramorový koláč přidáním kakaového prášku do poloviny vanilkového těsta.