Pšenično-žitný pivní chlebík - postup přípravy
Pořádný pecen poctivého chleba už dneska neseženete ani ve výběrové pekárně. A pokud ano, zaplatíte za něj majlant. Nezbude holt nic jiného, než si takového krasavce upéct pěkně postaru sami doma, třeba podle receptu paní Anety Mühlhandlové.
Ingredience
Pokud vlastníte elektrickou pekárnu na chléb, pak máte chléb bez práce. Pokud ne, nejprve nechte aktivovat kvásek, a to tak, že smícháte vlažnou vodu s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru. Směs promíchejte a nechte 10 až 15 minut stát, dokud se na povrchu neobjeví pěnivá čepice. Poté vyklopte kvásek do mísy, zasypejte ho pšeničnou a žitnou moukou, zalijte pivem, přidejte olej a vypracujte hladké těsto.
Těsto vložte do mísy, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií a přes ni ještě utěrkou a nechte chléb v teple kynout asi 60 minut. Po vykynutí vyklopte chléb na pracovní plochu posypanou trochou mouky, několikrát těsto zpřekládejte a prohněťte a zformujte z něho bochník požadovaného tvaru. Takto jej přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem, znovu ho zakryjte utěrkou a nechte ho nakynout ještě dalších 20 minut.
Vykynutý chlebík vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C a pečte ho okolo 20 minut. Poté stáhněte žár na 190 °C a pokračujte v pečení dalších 45 až 50 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce a podávejte ho tak, jak jste zvyklí.
Pokud se vám recept líbil a chtěli byste více podobných, navštivte autorčinu facebookovou skupinu Pečeme s Anet.